Woontips

Zwembad in je tuin? Vergeet deze belangrijke stap niet

Wil jij van het zomer genieten van een eigen zwembad in de tuin? Dan zal er eerst een flink gat gegraven moeten worden. De snelste manier om dit te doen is om hiervoor een machine te gebruiken. Echter is er één belangrijke stap die je nooit mag vergeten wanneer je gaat graven met een machine. In dit artikel vertel ik je wat die stap is en waarom dit zo belangrijk is.

KLIC- melding

Onder de grond bevinden zich allerlei kabels en leidingen die ervoor zorgen dat er stroom en water naar het huis van jou en je buren kan gaan. Weet jij precies waar al die leidingen liggen? Inderdaad. Ik ook niet. Daarom is het van belang om eerst de kabels en leidingen te lokaliseren. Dit doe je door een KLIC- melding te doen. Hierdoor krijg je een overzicht van de kabels en leidingen op de plek waar jij wilt gaan graven. Zo weet je dus precies waar je wel en niet kunt graven. Sinds 2008 is het zelfs verplicht om deze melding te doen wanneer je machinaal gaat graven. 

Niet vergeten

Tijdens zo’n verbouwing komen er natuurlijk veel dingen op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Waar moet het zwembad komen? Wil je een rond of een rechthoekig zwembad? Waar moet het zwembad mee bekleed worden? Allemaal dingen om over na te denken. Het kan best voorkomen dat je zo druk bent met het nadenken en regelen van al deze dingen, dat je vergeet een KLIC- melding te doen. Toch is het echt van belang dat je deze melding doet. Zet hem nu vast bovenaan je lijstje en je vergeet het niet meer. 

Wat een gedoe, ik ga gewoon graven

Heb je zoiets van ‘wat een gedoe, ik wil gewoon beginnen met graven’? Denk dan toch nog even twee keer na voor je begint. Zonder KLIC- melding weet je tenslotte niet (precies) waar de leidingen en kabels liggen. De kans is dan ook groter dat je één van de twee, of misschien wel allebei, raakt en beschadigt. Het gevolg is dat je zelf opdraait voor alle kosten en jouw zwembad plannen moeten worden uitgesteld omdat de kabels en leidingen eerst herstelt moeten worden. Daarnaast is de melding dus ook gewoon verplicht en kan je worden opgedragen om de grond in originele staat te herstellen wanneer je geen melding gedaan hebt. Kortom, geen melding doen draagt een hoop risico’s met zich mee. Dat terwijl de melding zo gepiept is.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *