Een vijver in je eigen tuin, wie wilt dat nou niet? Waar mensen misschien denken dat er weinig werk aan een vijver is, is dit echter niet zo. Het kost veel tijd en geduld om een gezonde vijver te creëren, het in balans houden van een vijver is immers niet zo makkelijk. Zeker in het begin is het moeilijk om deze balans te vinden, als de vijver eenmaal op gang is gekomen wordt het een stuk makkelijker. Warentuin geeft een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat de vijver het pronkstuk van je tuin wordt.
Het water
De balans van het water is zeer belangrijk, dit hangt voor een groot deel af van de grootte van de vijver. Des te kleiner de vijver is, des te groter is het risico voor vervuild water. Dit komt omdat vissen dan heel dicht op elkaar leven wat voor ziektes kan zorgen, meestal begint dit bij het voeren en de ontlasting van de vissen. Omdat veel mensen vaak te veel voeren, blijft er redelijk wat achter wat naar de bodem zakt, dat gaat na verloop van tijd rotten. Het voedsel, de ontlasting en resten van dode planten of bladeren zorgen voor chemische reacties waarbij er vaak stinkend water ontstaat, dit wegkrijgen is zeer lastig.
Wat kan er gedaan worden om de vijver gezond te houden?
Er zijn een aantal punten waarmee de balans van het water gezond te houden.
- Een goede filterpomp kan voor de afvoer van vuil zorgen, koop wel een pomp met de juiste capaciteit. Verschoon de pomp één keer per week.
- Bacteriën. De juiste bacteriën kunnen voor een goede balans zorgen, deze bacteriën zullen bij de meeste dierenwinkels, tuincentra of specialisten te koop zijn.
- UVC pomp. Dit is een pomp speciaal tegen algen. Als de algen langs de pomp stroomt worden ze onmiddellijk gedood door de UV lamp.
Planten
Om een gezonde vijver te creëren, kunnen vijverplanten niet ontbreken. buiten dat ze voor extra kleur en sfeer zorgen, zuiveren ze ook het water. Ook zijn veel vissen dol op de schaduw die deze planten creëren. De planten worden in de volgende categorieën geordend:
- Deze worden gebruikt van het afwerken van de randen en vormen een natuurlijke overgang. Oeverplanten kunnen alleen gebruikt worden als de randen van je vijver ondiep zijn.
- Drijvende planten. Deze zorgen voor de belangrijke schaduw voor de vissen, zodat ze toch wat verkoeling hebben. Houdt deze planten wel in de gaten, ze groeien namelijk snel, je doet er goed aan om regelmatig wat weg te halen.
- De naam zegt het al, door de zuurstof die deze planten in het water stoppen wordt er organisch afval afgebroken, zeker tijdens de warme maanden zijn deze planten belangrijk. Het grote verschil met de andere planten is dat zuurstofplanten onderwaterplanten zijn, deze moeten dus op de bodem worden geplaatst.