Woontips

Welke apparaten verbruiken heel weinig energie?

Wil je ook graag je energieverbruik wat terugdringen? Bij Energie in Beeld kun je tips vinden hoe je energieverbruik terug te dringen. Het gemiddelde energieverbruik per huishouden ligt zo hoog omdat de apparaten die we in huis hebben meer energie verbruiken dan ons lief is. Je kunt bij de aanschaf van een nieuw apparaat proberen je verbruik terug te dringen door op zoek gaan naar eenzelfde apparaat met een beter energielabel, maar sommige apparaten verbruiken nu eenmaal veel energie. Met name apparaten die koelen of verwarmen zoals elektrische kachels, koel-vries combinaties en airco’s zijn echte energieslurpers. Maar zijn er ook apparaten die juist heel weinig energie verbruiken? Hieronder noemen we een paar apparaten die weinig energie gebruiken en een alternatief kunnen zijn voor een energie slurpende variant. 

LED-verlichting

LED-verlichting is vele malen zuiniger in gebruik dan gloeilampen of Tl-verlichting. En dat gaat niet om een paar procenten, want in vergelijking tot een gloeilamp verbruikt een ledlamp vaak 90% minder energie. Naast dat LED-lampen veel minder stroom gebruiken voor dezelfde lichtopbrengst zijn ze ook een stuk efficiënter in het omzetten van energie naar licht. Bovendien gaan LED lampen gemiddeld 15.000 branduren mee, in tegenstelling tot de 1.000 branduren van een gemiddelde gloeilamp. Dat betekent dat je 14 lampen minder hoeft aan te schaffen wat ook een kostenbesparing is.

Robotmaaier

De robot stofzuiger die kennen we al een tijdje, maar er zijn nu ook robot maaimachines op de markt. Alhoewel robot stofzuigers geen energiebesparend alternatief is voor een stofzuiger is de robotmaaier wel een goed alternatief voor een grasmaaier. Een grasmaaier haalt normaal gesproken zijn energie uit een batterij of uit brandstof. Maar de robot maaimachines hebben een kleine maar krachtige elektromotor. Deze elektromotor wordt meestal wordt aangedreven door zonne-energie die via zonnepaneeltjes op de robotmaaier wordt binnengehaald. Dat maakt de robotmaaier energiezuiniger dan een gewone grasmaaier en bovendien maakt hij ook nog eens veel minder lawaai.

Kruimeldief

Wist je dat een kruimeldief een handig alternatief voor een stofzuiger kan zijn? Vooral als je klein behuisd bent kun je prima met een goede kruimeldief uit de voeten. Een kruimeldief is compacter en kleiner dan een stofzuiger en daarmee makkelijker op te bergen. Bovendien hebben de meeste kruimeldieven geen snoer waardoor je ermee op allerlei plekjes kunt komen waar je met een stofzuiger niet bij kunt. En een kruimeldief verbruikt veel minder stroom dan een stofzuiger. Kijk hier om inspiratie op te doen wat de beste kruimeldief voor jouw huis kan zijn. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *