Woontips

Wat zijn weerhuisjes?

Een weerhuisje is van oudsher een eenvoudige manier om de luchtvochtigheid te meten. Dit wordt ook wel en hygrometer genoemd. Het huisje geeft dus aan of het droog of vochtig weer betreft. Vroeger werden deze huisjes daadwerkelijk met deze intentie gebruikt, tegenwoordig worden ze meer decoratief gebruikt.

Het weerhuisje valt te omschrijven als een klein houten huisje met twee poortjes. Uit beide poortjes kan een poppetje komen, uit de ene een vrouw en uit de ander een man. Wanneer het vrouwtje naar buiten komt zou het droog weer zijn en wanneer het mannetje naar buiten komt zal dit het tegenovergestelde zijn, vochtig weer dus. Beide poppetjes zijn verbonden door een stuk schapendarm. Deze darm draait in elkaar wanneer het droog is en draait terug wanneer het vochtig is en wordt zo dus langer. Het weerhuisje is echter niet accuraat, het geeft slechts een indicatie van droog of vochtig weer, gezien er geen schaalverdeling is.

De eerste weerhuisjes stammen uit eind 1700 begin 1800 en zijn gemaakt in Duitsland. Gezien de typische Zwarte Woud kledij van het mannetje en het vrouwtje wordt over het algemeen de link gelegd met deze regio. Naast deze traditionele kleding kan het vrouwtje nog wel eens een parasol meedragen en het mannetje een paraplu. De link met het Zwarte Woud is niet volledig zeker. De poppen worden namelijk ook nog wel eens gezien als gebaseerd op Elzasser poppen, welke afkomstig zijn uit de Elzas streek in Noordoost Frankrijk, gelegen naast het Zwarte Woud.

Het huisje het beste werkt op plekken waar de luchtvochtigheid veel veranderd, buiten en bij voorkeur in bergachtig gebied. Gezien de werking van het weerhuisje erg beperkt is in moderne huizen, worden zij tegenwoordig voornamelijk gebruikt als decoratie. Ongeacht dat het niet zeker is of de weerhuisje uit Duitsland afkomstig zijn, kiezen mensen toch vaak voor het de Duitse variant afkomstig uit het Zwarte Woud in plaats van de Elzas versie. Dit hangt voornamelijk samen met de kwaliteit van de Duitse varianten.

Ongeacht dat de weerhuisjes meer decoratief gebruikt worden, lopen ze deze dagen nog steeds niet op batterijen. Wel is de schapendarm vaak vervangen door een synthetische haar. Dit omdat deze haar veel langer meegaat dan de schapendarm. In de Elzas regio of het Zwarte Woud zijn de weerhuisjes gemakkelijk te verkrijgen. Ben je echter niet in de mogelijkheid een van deze regio’s te bezoeken, dan zijn er genoeg online verkooppunten te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *