Keerwanden zijn betonnen elementen die vaak in de tuin worden gebruikt om hoogteverschillen op te vangen. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je tuin schuin afloopt en je graag een terras wilt maken. Keerwanden zijn vaak L-vormige betonnen elementen, maar je hebt bijvoorbeeld ook keerwanden voor in de hoek, deze heeft een extra zijwand. Ze zijn makkelijk te plaatsen en je kunt ze voor vele constructies inzetten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook traptreden, bloembakken of bloemborders mee maken. Ook kun je er bijvoorbeeld een vijver mee maken, omdat het beton waterdicht is. Beton is een erg duurzaam, sterk en slijtvast materiaal, wat ook makkelijk te recyclen is.
Verschillende soorten keerwanden van beton
Er zijn vele verschillende soorten keerwanden van beton. Zo heb je bijvoorbeeld de maten 40×40 cm, 40×60 cm en 50×100 cm. Ook kun je de keerwanden makkelijk naast elkaar plaatsen en combineren met andere elementen. Je kunt er dus alle kanten mee op. Vaak zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals grijs en antraciet, waardoor het ook nog eens je tuin een moderne look geeft. Het is dus wel belangrijk om van te voren goed te meten welke keerwanden je nodig hebt.
Het plaatsen van een keerwand
Als je de keerwanden wilt plaatsen om niveauverschillen in je tuin te creëren, dan plaats je de keerwanden naast elkaar op zo het drukkende gewicht van de grond of het zand dat erachter ligt op te vangen. De onderzijde van de L-vorm wordt dan ingegraven zodat het zand goed tegengehouden kan worden. Met een speciale verlijmingskit kun je eventuele kieren tussen de keerwanden dichten. Het is wel aan te raden om een kleine graafmachine of andere hijskracht te gebruiken om de zware keerwanden te plaatsen. Tevens is het belangrijk om een zandbed te creëren. Dit kun je het beste met een waterpas doen zodat je er zeker van bent dat het egaal is. Wanneer dit niet het geval is loop je risico dat de keerwanden scheef gaan staan. Daarna kan het lastig corrigeren zijn. Heb je last van grond dat nog wel eens verzakt? Dan kun je desnoods snelbeton erin vermengen wat hard wordt bij neerslag.