Woontips

Wat is het verschil tussen een lichtkoepel en dakkapel?

Voor een frisse en gezellige sfeer in je woning wil je natuurlijk zo veel mogelijk daglicht. Voldoende daglicht erg belangrijk voor je gezondheid, omdat het zorgt dat je innerlijke klok goed blijft lopen. Om meer daglicht in je huis toe te laten op de bovenste verdieping of in een donkere ruimte hoef je niet per se een raam te plaatsen. Er zijn meer mogelijkheden.

Dakkapel of lichtkoepel

Een dakkapel is erg geschikt meer licht toe te laten in een ruimte met een schuin dak. Daarnaast creëer je met een dakkapel niet alleen meer licht, maar ook meer ruimte. Een lichtkoepel is geschikt voor een plat dak. Deze koepels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en van verschillende maten. Let voor de aanschaf op de isolatiewaarde van de koepel. Ook kun je kiezen of je direct zonlicht binnen wilt laten komen of dat het iets gekleurd wordt, voor een warme uitstraling.

Voordelen

De voordelen van een lichtkoepel in je platte dak, is dat je meer zonlicht in je ruimte krijgt. Zonlicht geeft veel meer licht dan kunstlicht. Bovendien komt er meer licht binnen door een koepel dan door een raam, omdat het direct van boven de ruimte in valt. Dit bespaart je elektriciteit en dus geld, omdat je minder vaak de lampen hoeft aan te doen. Sommige lichtkoepels kunnen ook geopend worden, zodat je meteen een mogelijkheid voor extra ventilatie in je ruimte hebt toegevoegd.

Waar plaatsen?

Lichtkoepels zijn vooral geschikt voor ruimtes zonder ramen, zoals garages. Ook kun je ze gebruiken in lange diepe ruimtes, die maar aan een kant een raam hebben. Daglicht vervaagt snel, dus hoeken van een lange ruimte worden al snel donker, maar door het plaatsen van een of meerdere lichtkoepels kun je toch de hele ruimte verlichten met daglicht. Ze zijn ook uitermate geschikt voor in de terrasoverkapping. Zo kun je in de zomer heerlijk lang buiten blijven zitten en een boek lezen zonder kunstlicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *