Woontips

Wat is het verschil tussen een inboedel en opstalverzekering?

Er zijn verschillende woonverzekeringen waar je gebruik van kunt maken. Het doel van een woonverzekering is om de veiligheid voor jou te garanderen, zodat je niet ineens met onverwachts hoge kosten komt te zitten. Laten we dat maar eens uitleggen: je woning is het grootste kapitaal dat je hebt. Om die reden moet je dit goed verzekeren, want als er iets mis mee gaat, dan blijf je toch nog verantwoordelijk voor de hypotheek. En dan kan het zijn dat je geen huis meer hebt en een normaal mens kan dat nooit betalen. Bij veel verzekeringen denken mensen vaak: ach, dit is niet heel relevant om te verzekeren, dat kan ik zelf ook nog wel betalen. Bij woonverzekeringen is dit vaak niet het geval. Maar wat zijn nu de belangrijkste woonverzekeringen om af te sluiten? In principe zijn dat de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Beide verzekeringen zijn overigens niet verplicht om af te sluiten.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker jij de waarde van je woning, los van de spullen. Het gaat dan om de woning zelf en daaromtrent heb je als eigenaar van je woning verschillende keuzes. Er moet namelijk een som worden vastgesteld. Dit is het bedrag waarvoor je pand is verzekerd. Op basis van het bedrag dat wordt aangegeven kan er vervolgens een premie worden vastgesteld. Dit wordt altijd in overleg gedaan met een inspecteur, maar je hebt zelf ook veel ruimte uiteraard. Het punt is dat deze verzekerde som niet specifiek de waarde van je huis hoeft te zijn. Je hebt soms ook de keuze om jezelf onder te verzekeren, of juist over te verzekeren.

Inboedelverzekering

Het verschil tussen opstalverzekering en een inboedelverzekering is dat een inboedelverzekering gaat over de waarde van je spullen en dergelijke. Als er bijvoorbeeld een diefstal bij je plaatsvindt, dan moet je gebruikmaken van de inboedelverzekering. Bij het vaststellen van de inboedelverzekering komt er ook een inspecteur bij je langs. Samen bepalen jullie dan de waarde van alle spullen en op basis daarvan kan dan de premie worden vastgesteld. Een inboedelverzekering is niet altijd relevant om af te sluiten. Woon jij bijvoorbeeld in een klein appartement en heb je geen spullen van waarde? Dan is het natuurlijk zonde om een inboedelverzekering af te sluiten. Heb je echter veel kostbare spullen in je woning liggen? Dan is het wel aan te raden om er één af te sluiten. Het is dus echt afhankelijk van meerdere facetten. Dit is dus anders bij een opstalverzekering die je in principe het beste altijd kunt afsluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *