Wooninspiratie

Waarom barsten bakstenen? De 5 belangrijkste oorzaken op een rij

Bakstenen zijn oersterk en kunnen eeuwen meegaan. Maar waarom ontstaan er dan toch scheuren en barsten? Je gevel is misschien niet zo onkwetsbaar als je denkt. Het begint vaak klein: een haarscheurtje hier, een barst daar. Maar als je het niet tijdig aanpakt, kan de schade zich uitbreiden.

Wat veroorzaakt deze barsten? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Hier zijn de vijf belangrijkste oorzaken – en hoe je ze kunt voorkomen.

1. Vorstschade – het stille gevaar in de winter

Water en bakstenen zijn niet altijd een goede combinatie. Wanneer vocht in je baksteen trekt en de temperatuur onder nul duikt, zet dit water uit. Dit proces – ook wel vorstverwering genoemd – zorgt ervoor dat de baksteen onder druk komt te staan. Het gevolg? Kleine scheuren die uiteindelijk steeds groter worden.

Je ziet dit vooral bij gevels die veel neerslag te verduren krijgen en bij poreuze bakstenen. Een manier om dit te voorkomen is door je gevel goed te beschermen tegen vocht. Denk aan impregneren of beschadigde voegen vervangen, zodat er minder water in de muur trekt.

2. Slecht voegwerk – de fundering van je muur

Voegen houden bakstenen bij elkaar en beschermen tegen weersinvloeden. Maar als het voegwerk begint te verzwakken, krijgen bakstenen meer te verduren. Slechte of versleten voegen zorgen ervoor dat water en vuil zich ophopen in de stenen zelf. En zoals je net las: vocht in bakstenen is funest, vooral in de winter.

Een tijdige baksteen reparatie kan verdere schade voorkomen. Door versleten voegen te vervangen en scheuren te dichten, verleng je de levensduur van je gevel aanzienlijk.

3. Zettingsscheuren – je huis beweegt meer dan je denkt

Je woning staat niet stil. Door temperatuurschommelingen, verzakking van de grond en bouwkundige krachten beweegt je huis continu. Dit kan leiden tot zettingsscheuren in de gevel.

Je herkent deze scheuren vaak aan een diagonale lijn die vanaf een raam of deur omlaag loopt. Kleine scheurtjes zijn normaal, maar als ze breder worden of blijven groeien, kan dat een teken zijn van een groter probleem. In dat geval is een goede steenreparatie essentieel om verdere schade te voorkomen.

4. Overbelasting – te veel druk op de bakstenen

Soms is de oorzaak simpel: de bakstenen worden gewoon te zwaar belast. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij gebouwen die extra verdiepingen krijgen, of als er zware objecten (zoals balkons of airco-units) op de muur worden bevestigd zonder de juiste ondersteuning.

Te veel druk zorgt ervoor dat stenen onder spanning komen te staan, wat uiteindelijk kan leiden tot scheuren of zelfs afbrokkeling. Een specialist kan beoordelen of er extra versteviging nodig is om je gevel structureel gezond te houden.

5. Slechte kwaliteit bakstenen – goedkoop is duurkoop

Niet alle bakstenen zijn even sterk. Sommige goedkopere of oudere bakstenen zijn poreuzer en minder bestand tegen weersinvloeden. Dit betekent dat ze sneller vocht opnemen, sneller slijten en dus gevoeliger zijn voor barsten.

Heb je een gevel met oude of kwetsbare stenen? Dan is onderhoud extra belangrijk. Regelmatige controle en baksteen reparatie waar nodig, kan voorkomen dat je op den duur hele delen van je muur moet vervangen.

Hoe los je barsten in bakstenen op?

Als je barsten in je gevel ziet, wacht dan niet te lang met ingrijpen. Kleine scheuren kunnen relatief eenvoudig worden gerepareerd met een passende steenreparatie. Dit voorkomt grotere schade en bespaart op lange termijn veel kosten.

Wil je meer weten over de juiste producten en technieken voor baksteen reparatie? Neem een kijkje bij de specialisten van WallProducts – dé expert in oplossingen voor gevelherstel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *