Woontips

Trends voor een mooi gedekte tafel

Een mooi gedekte tafel geeft gelijk een andere sfeer aan de ruimte, aan tafel en aan het diner. Het is daarom belangrijk aandacht te besteden aan het dekken van de tafel. Dit geld zowel voor etentjes thuis als in een horecagelegenheid. De gedekte tafel is namelijk de eerste indruk die men krijgt. De basis is dat het in ieder geval schoon en netjes moet zijn. Wanneer dit er bijvoorbeeld niet schoon uitziet, heeft dat meteen impact op de verwachting van de gerechten die uit keuken komen.

Je wil dus een goede eerste indruk maken. Hoe je dat doet lees je in onderstaande tips.

  1. Start met een goede basis

Een mooi strak tafelkleed zorgt voor een mooie ondergrond. Kies een kleur die goed bij je servies past. Je servies kan namelijk mooi afsteken bij de kleur van het tafelkleed waardoor het beter tot zijn recht komt. Je kan hier een loper aan toevoegen. Een loper geeft je de mogelijkheid om nog eens extra af te wijken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een rustig tafelkleed in één kleur, met een goud glimmende loper.  Heb je een mooie stoere of chique tafel die gezien mag worden, dan is een tafelkleed niet altijd nodig. Wel kun je ervoor kiezen om dan wel een loper neer te leggen, voor wat extra sfeer.

  1. Kies bijpassende placemats

Een placemat heeft meerdere doelen. Naast dat het je tafel mooi aankleedt, zorgt het er ook voor dat je tafel of tafelkleed niet vies wordt. Dan kan zowel thuis als in een horecagelegenheid praktisch zijn. Placemats zijn er in alle vormen en materialen. Ga je voor een stoere uitstraling dan kun je kiezen voor een leren placemat. Ga je voor praktisch, dan kun je kiezen voor een papieren placemat waar bijvoorbeeld het menu op staat. Let wel op dat de vormgeving van een placemat belangrijk is. Het mag niet te overheersend zijn en moet een mooi geheel met de rest van het servies vormgen.

  1. Bestek en servetten

Het bestek kun je op verschillende manier op tafel leggen. Zo kun je de tafel indekken op een traditionele manier. Maar je kunt er ook voor kiezen om het op een leuke manier bij elkaar te binden met een touwtje en bloemetje bijvoorbeeld, of in een besteketui. Ook een besteketui kun je op maat laten maken met bijvoorbeeld je eigen logo erop. Bij een groothandel in lederwaren kun je alle opties bekijken die bij je wensen passen.

De servetten kun je op verschillende wijze vouwen. Afhankelijk van de grote en het formaat.

  1. Servies

Waar je vroeger vooral wit servies zag, zie je nu bijna alleen nog maar gekleurd servies. Vooral aardse tinten voeren de boventoon. Denk hierbij aan groen, zandkleur, zwart, grijs en blauw. En het leuke is, deze tinten zijn ook nog mooi met elkaar te combineren. Je kan bijvoorbeeld een zwart onderbord hebben met daarop een grijs diepbord en een groen schaaltje met een print. Alle combinaties met of zonder print zijn mogelijk, zolang de kleurtinten maar bij elkaar passen, mix en matchen dus.

  1. Kaarsen en bloemen

Accessoires op tafel mogen niet ontbreken. Met bloemen en kaarsen kleed je de tafel aan. Kies kaarsenstandaards en kaarsen die bij de kleur van het tafelkleed en het servies passen. Met bloemen kun je een leuke twist maken. Je kan op elk bord een mooi bundeltje neerleggen, enkele vaasjes op tafel plaatsen of juist kiezen voor een groot bloemstuk. Het thema, stoer of chique kun je door laten werken in je aankleding, ook in de bloemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *