Woontips

Tips voor een geslaagde seniorenverhuizing

Verhuizen is voor senioren niet zomaar iets. Het heeft een flinke impact op ze. Dit komt o.a. omdat er bij een seniorenverhuizing meer komt kijken dan bij een ‘normale’ verhuizing. Deze mensen hebben erg lang in een buurt gewoond waar ze zich fijn en veilig hebben gevoeld en nu moeten ze daar weg.

We zeggen “moeten”, omdat het simpelweg vaak noodzakelijk is. Slecht te been zijn of verzorging nodig hebben zijn slechts enkele redenen waarom het een “moetje” wordt. Een verslechterde gezondheid en kleiner willen wonen spelen ook een rol. Misschien is iemand alleen komen te staan in verband met het overlijden van de partner. Dan wordt het leven ineens heel anders en een stuk zwaarder. Men moet ineens alles alleen doen. Van het mooie koophuis waar ze jarenlang gewoon hebben, zullen ze misschien wel naar een flat of een verzorgingstehuis moeten. Dat is dus niet niks en een grote stap. Hoe pakt u zoiets aan?

De verhuizing zelf in gang zetten

Uiteraard is niets onmogelijk. Verschillende opties plus diverse tips zijn in het leven geroepen om de verhuizing zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Er kan bijvoorbeeld hulp gevraagd worden van vrienden en familie. Het is dan belangrijk dat er met z’n alle wordt besloten wat er allemaal mee moet worden genomen naar de nieuwe woning. In dit proces zal er hoogstwaarschijnlijk afscheid moeten worden genomen van een aantal spullen, omdat de toekomstige woning minder groot zal zijn dan de huidige. Dit is geen gemakkelijk proces, omdat senioren vaak in de loop der jaren een hoop hebben verzameld in de schuur of op zolder. Echter kan dit niet (allemaal) worden meegenomen. Het is dus belangrijk dat de tijd wordt genomen om enkel mee te nemen wat voor de senioren als zeer waardevol of noodzakelijk wordt beschouwd.

Aan de andere kant is het wellicht ook een fijn idee om weer fris te beginnen aan een nieuwe fase van het leven. Lekker gaan winkelen om nieuwe spullen uit te zoeken voor de nieuwe woning kan erg veel plezier en voldoening geven. Het is natuurlijk maar net hoe u in het leven staat! Laat hierbij de familie ook zoveel mogelijk helpen. Alle hulp is welkom, toch?

Ook een belangrijk punt om niet te vergeten, is om vooraf een lijst te maken van alle adressen van familie, vrienden en organisaties die op de hoogte moeten worden gebracht van het nieuwe adres, zodat de post daar zal aankomen in plaats van op het oude adres.

Een verhuisbedrijf inschakelen

De mogelijkheid bestaat ook dat er geen familie of vrienden beschikbaar zijn om hulp te bieden met de verhuizing. In dat geval is er gelukkig nog een andere oplossing: een erkend verhuisbedrijf inschakelen. Zij weten precies wat ze moeten doen en zullen uw zorgen wegnemen met betrekking tot de verhuizing. Zelf hoeft u niets te tillen of in te pakken; dit wordt allemaal voor u gedaan. Zelf op en neer rijden en moeilijk doen met vervoer is ook niet meer nodig, want het verhuisbedrijf regelt dat alles naar het nieuwe adres vervoerd wordt. Dit zorgt voor rust in uw hoofd.

Speciaal voor u als senior zijn er verhuisbedrijven in het leven geroepen die extra aandacht besteden aan wensen die u misschien heeft. Ze doen bijvoorbeeld ook als extra dienstverlening bepaalde klusjes om u wat meer te ontlasten. Denk hierbij aan schilder- en schoonmaakwerkzaamheden, het instellen van telecomapparatuur en de tv. Zulke verhuisbedrijven mogen terecht ‘ontzorgend’ worden genoemd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *