Woontips

Schoorsteenveger inhuren: de voordelen en hoe werkt schoorsteen vegen?

Wanneer je met enige regelmaat stookt kan er wat roet en ander vuil zich opstapelen in de schoorsteen. Het laten vegen van je schoorsteen is dan ook aangeraden om problemen te voorkomen. Vuil en roet in de schoorsteen kan namelijk zorgen voor schoorsteenbrand en koolstofmonoxide in huis, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Schakel daarom altijd een professionele schoorsteenveger in voor het laten vegen van de schoorsteen.

Redenen om een schoorsteenveger in te huren

Het vegen van de schoorsteen kan je heel wat voordelen bezorgen en levensbedreigende problemen voorkomen. Ten eerste wordt het risico op schoorsteenbrand aanzienlijk verkleint door het laten vegen van de schoorsteen. Het weghalen van de roetdeeltjes zorgt ervoor dat de schoorsteen minder snel vlam vat.

Het tweede voordeel van de schoorsteen vegen is dat het zorgt voor een effici├źnter stookproces, wat dan weer positieve gevolgen heeft voor je energiefactuur en het milieu.

Hoe werkt schoorsteen vegen?

Het vegen van de schoorsteen kan op twee verschillende manieren, namelijk: Van boven naar onder en van onder naar boven. Lees hieronder meer over de twee methodes.

1. Van boven naar onder. Bij deze methode wordt er gewerkt via het dak. De schoorsteenveger gebruikt hiervoor een kogel met daaraan een borstel. De kogel wordt in de schoorsteen gelaten om vervolgens weer naar boven getrokken te worden. Op die manier wordt het roet los geschuurd.

2. Van onder naar boven. Hierbij wordt bij het reinigen gebruik gemaakt van een borstel aan een stok. Deze wordt via de onderkant naar boven toe geduwd om vervolgens de gehele schoorsteen te vegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *