DIY / Woonideeën / Woontips / Woontrends

Raamdorpels vervangen? Dit is waar je op moet letten!

Als jouw raamdorpels zijn versleten, wordt het tijd voor nieuwe dorpels. Je kunt kiezen voor dezelfde soort raamdorpel of voor een dorpel in een geheel andere stijl. Bezit jij een woning die onder monumentenzorg valt, check dan eerst of je dorpels met een andere uitstraling of kleur wel mag laten plaatsen. Ga je zelf de dorpels vervangen? Hieronder waar je op moet letten bij het zelf vervangen van je raamdorpels.

Scheurvorming

Een raamdorpel is een onderdeel van de gevel wat je gevel beschermd tegen het weer, zoals water wat anders in de gevel dreigt te lopen. Raamdorpels beschermen de gevels hiertegen. Heb jij scheurvorming in je huidige raamdorpels? Ga dan na wat de oorzaak hiervan is, anders is de kans groot dat je nieuwe raamdorpels ook zullen scheuren. Zit het raam niet helemaal juist of is er een ander probleem? Zoek dit eerst uit voor je nieuwe dorpels gaat plaatsen.

Afmetingen van de raamdorpels

Ga je zelf je raamdorpels vervangen? Kijk dan ook naar de afmetingen die je dorpels nu hebben. De standaard afmeting is 105 mm breed en 30 mm dik, dus check van tevoren goed wat de afmetingen van jouw dorpels zijn.

Hergebruiken stenen

Heb je jouw raamdorpels netjes uit kunnen bikken en alles erachter weer netjes op orde gebracht? Dan kun je de stenen van de raamdorpels of de complete raamdorpels wellicht hergebruiken. Dit scheelt je veel kosten en de uitstraling van je huis zal hierdoor ook niet veranderen.

Gebakken of keramische tegels

Ga je je raamdorpels geheel vervangen? Dan kun je onder andere kiezen voor gebakken of keramische tegels. Dit zijn losse stenen met een verhoogde zijkant en worden regelmatig gebruikt als bescherming voor de rest van je kozijn of gevel. Bij Dorpel-shop.nl zijn enorm veel verschillende stenen voor raamdorpels verkrijgbaar.

Prefab raamdorpels

Je kunt de raamdorpels ook als een gehele dorpel opnieuw bestellen als je de juiste afmetingen doorgeeft. Het komt dan als een complete raamdorpel aan in plaats van losse stenen die je zelf in elkaar moet zetten om een raamdorpel te creëren. Ook een optie als je het jezelf niet te moeilijk wilt maken.

Natuursteen raamdorpels

Raamdorpels van natuursteen geven jouw huis een enorm chique en robuuste uitstraling. Hoe dikker het natuursteen, hoe opvallender het oogt. Echter is natuursteen ook zeer slijtvast als je ze als raamdorpel gebruikt, dat is dus een extra voordeel van natuurstenen raamdorpels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *