Woontips

Met een tuin verhoogt u uw woningwaarde!

Een eigen huisje met een fraaie tuin is voor veel mensen een grote droom. U kunt hier dan ’s ochtends met de familie gezellig ontbijten in de zon en ’s avonds genieten van een glas wijn. Ook de kinderen kunnen eindeloos buitenspelen als u een mooie tuin heeft. Klinkt dit bij u ook als muziek in de oren? In dit artikel leest u tips over hoe u met een tuin de woningwaarde kunt verhogen.

Een tuin maakt uw woning meer waard

Een huis met tuin is doorgaans meer waard dan een huis zonder tuin. De oppervlakte van het perceel is namelijk groter als u ook een tuin heeft en dit heeft weer invloed op de totale waarde van het huis. En ziet uw tuin er ook nog eens goed verzorgd uit? Dan wordt de waarde vaak nog een stukje hoger geschat. Het is dus slim om de buitenkant van het huis netjes te verzorgen als u uw huis verkoopt. De buitenkant wekt namelijk de eerste indruk en deze blijft bij veel mensen ook het meest hangen. Een verwilderde tuin komt de verkoop van het huis niet bepaald ten goede. Heeft u geen tijd of zin om uw tuin op te knappen? Haal de tuin dan in ieder geval leeg of zaai de boel in met gras. Op deze manier kunnen potentiële kopers beter visualiseren wat zij met de tuin zouden kunnen doen. De woningwaarde stijgt pas echt significant als u wat luxe toevoegt, zoals een buitenzwembad met een overkapping, sauna of jacuzzi.

De tuin praktisch inrichten

U kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan om uw tuin volledig naar wens in te richten. Bent u echter niet zo handig? Dan is een hovenier inschakelen een goed idee, want hij of zij kan u goed adviseren en helpen om van uw tuin iets moois te maken. Het is wel belangrijk om van tevoren goed na te denken over een aantal zaken. Waar wilt u uw tuin bijvoorbeeld voor gebruiken? En zou u een berging, terras of speelruimte voor de kinderen en/of huisdieren willen? Ook aspecten zoals onderhoud, veiligheid of privacy tellen mee in uw keuzes. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon op verschillende tijdstippen gedurende de dag, als u van plan bent om een terras of een loungeruimte in uw tuin te realiseren. Als u al deze zaken in beschouwing heeft genomen, dan kunt u gaan nadenken over de indeling. Een schets op papier kan enorm helpen om deze indeling te visualiseren. Vaak is een praktisch ingerichte tuin het meest in trek bij kopers, dus een dergelijke tuin zal de woningwaarde ook het meest verhogen.

Een duurzame tuin

Duurzaamheid is steeds populairder geworden in de afgelopen jaren en ook uw eigen tuin kunt u duurzaam maken. Van een duurzame tuin heeft u jarenlang plezier en daarnaast draagt u ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu. Sterke planten in de tuin kunnen al duurzaam zijn, want deze vergen weinig onderhoud en hebben vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Wilt u liever snel een nieuw gazon? Dan is het beter om voor duurzame graszoden te kiezen die in de volle grond gekweekt worden en voor mooier gras zullen zorgen. Als u zo min mogelijk onderhoudswerkzaamheden wilt uitvoeren in de tuin, dan is het goed om na te gaan waar de materialen vandaan komen. Bamboevlonders of duurzame tuinklinkers afkomstig uit Nederland zijn bijvoorbeeld beter voor het milieu. Ook op het gebied van meubilair en verlichting zijn er genoeg duurzame opties, zoals houten meubilair of verlichting op basis van zonne-energie.

Een mooi verzorgde, duurzame en praktisch ingerichte tuin zorgt dus niet alleen voor meer woonplezier, maar ook voor een stijging in de woningwaarde als u uw huis wilt verkopen. Het is dus zeker de investering waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *