Woontips

Kleur in de tuin

Een mooie tuin straalt sfeer en gezelligheid uit. De ene gaat voor strak en modern, een ander weer voor landelijk of romantisch. Wat iedereen tuin wel gemeen heeft is dat er kleur moet zijn. Dit kan zijn van het blad, maar ook van de bloem of stam.

Wanneer we aan kleur denken in de tuin kijken we al snel naar de vaste planten. Dit zijn over het algemeen planten die in de winter bovengronds afsterven om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw en krachtiger uit te lopen. Ze bloeien vol op en zijn verkrijgbaar in verschillen kleuren en maten. Veelgebruikte en mooiste vaste planten zijn bijvoorbeeld de Klokjesbloem, Meisjesogen en Anemoon.

Door vaste planten met elkaar te combineren kunnen zeer kleurrijke en sfeervolle borders worden gecreëerd. Wanneer je vervolgens je beplanting op de juiste manier indeelt, kun je bijna jaarrond kleur (bloemen) hebben in de tuin. Combineer dit met mooie bladplanten en groenblijvende tuinplanten en je hebben de perfecte ingrediënten voor een gezellige tuin.

Vaste planten zijn de echte sfeermakkers maar je kunt dit geheel versterken door body toe te voegen in de tuin. Met body worden de solitaire heesters bedoeld. Dit kunnen zowel groenblijvende als niet groenblijvende sierheesters zijn. Ze zorgen voor hoogte en afwisseling in de tuin. Probeer 20% heesters aan de houden de 80% overige planten.

Een andere kleurmaker in de tuin kunnen de siergrassen zijn. De laatste jaren heeft deze productgroep flink aan populariteit gewonnen. Ze zijn verkrijgbaar van groenblijvende tot niet groenblijvende exemplaren en van enkele centimeters hoog tot enkele meters. Ze zijn bijna allemaal onderhoudsarm en een grote groep bloeit pas laat in de seizoen. Wanneer dus veel vaste planten zijn uitgebloeid, nemen de siergrassen het over. Daarbij zijn de siergrassen tot ver in de winter zeer decoratief. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige rijp die na een koude nacht de gehele grassen bedekt met een waterig zonnetje op de achtergrond. Dat is genieten in eigen tuin!

Voor meer kleurrijke en onderhoudsarme tuinplanten, check Plant & Grow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *