Een anhydrietvloer wordt steeds populairder. Je noemt de vloer ook wel een kalkgebonden gietvloer. Het is een dekvloer die net als een zandcementvloer op de constructievloer wordt aangebracht. De anhydrietvloer heeft een dikte van 30 tot 50 mm en ziet er wat betonachtig uit, maar is gemaakt op basis van gips: anhydriet is een gedehydrateerde gipsvariant. De loer heeft zo zijn voor en nadelen, maar ook komt de vloer naast bedrijfspanden ook steeds vaker voor in woningen. Kun je een anhydrietvloer zelf leggen?
Lees hieronder verder om het antwoord te krijgen op die vraag.
Voor- en nadelen anhydrietvloer
Het hebben van een anydrietvloer brengt veel voordelen met zich mee. Uiteraard ook een aantal nadelen. Hieronder de voordelen van een anhydrietvloer.
– Deze vloer is geschikt voor grote oppervlakken. De vloer kan namelijk in een hoog tempo worden gemaakt
– Geschikt voor ruimtes, zoals garages, showrooms, opslagruimtes en bedrijfspanden, maar ook mooi voor in een nieuwbouwwoning
– De warmtegeleiding van deze vloer is erg goed , daarom een perfecte combinatie met vloerverwarming
– Anhydriet is duurzaam en geschikt voor talloze afwerkingen.
Naast de vele voordele die een anhydrietvloer heeft zijn er ook een aantal kleine nadelen, deze luiden als volgt:
– Anhydrietvloeren zijn minder geschikt voor ruimtes waarin het erg vochtig wordt of waar de vloer zo sterk belast wordt dat ze snel slijt
– De kosten per vierkante meter zijn hoger dan bij zandcement
– Anhydrietvloeren zijn uitsluitend voor binnen, maar zandcement kan ook voor buiten.
Vloerverwarming in de woning
De combinatie van een anhydrietvloer en vloerverwarming is een hele goede één. De thermische straling van de vloerverwarming kan zonder problemen door de mortel in de vloer de kamer binnen stromen. Je krijgt hierdoor een hoger warmterendement van de vloerverwarming. Let wel op dat een anhydrietvloer niet geschikt is voor ruimtes, zoals een badkamer of wasruimte. Het bindmiddel van de vloer kan namelijk niet goed tegen vocht. Dit geldt ook voor te extreme hitte met een temperatuur van maximaal 50 graden Celsius. Gelukkig halen de meeste vloerverwarmingen deze temperaturen niet. Het is altijd goed om hiermee rekening te houden.
Anhydrietvloer zelf leggen
De vloer wordt gemaakt van gips- of kalkgebonden materialen. Een anhydrietvloeris dus geschikt voor verschillende soorten woning en meerdere ruimtes in huis. Het materiaal is praktisch en kan op de vloer gespoten worden. Wij geven je graag antwoord op de vraag of je een anhydrietvloer zelf kunt leggen. Het antwoord daarop is: nee, het is erg lastig om zelf een anhydrietvloer aan te leggen.
Het wordt ook niet aangeraden om dit zelf te gaan doen. Vooral vanwege het feit dat het lastig is om dit zelf op een veilige en verantwoorde manier te doen. De basismaterialen voor deze vloer is eenvoudig het bestaat namelijk uit gipsverbinding, zand of water. Alleen het aanleggen van de vloer en de juiste verhoudingen mengen is een stuk lastiger. Niet alleen voor de juiste sterkte van de vloer, maar ook voor het voorkomen van luchtbelletjes of oneffenheden als de vloer opdroogt. Je kunt het daardoor beter overlaten aan een professional.