Woontips

Je woning verduurzamen doe je met een MJOP

Als koper van je eerste woning kan elke financiële tegenslag leiden tot een nederlaag. Helaas kan de werking van de markt nooit tevoren worden ingeschat, waardoor de kans op onverwachte kosten aanzienlijk hoog is. Een stijging van de rente, belasting of huurkosten is een ongewenste situatie waar iedere bewoner mee kan worden geconfronteerd.

Toch zijn er ook kosten die in te schatten zijn. Deze kosten hebben onder meer betrekking op de onderhoud van het pand en de aanwezige onderdelen. Vrijwel ieder aangeschaft product zal op den duur toe zijn aan onderhoud of vervanging. Door dit in kaart te brengen, kan de VvE de komende kosten deels inschatten.

Wat houdt een MJOP in?

Een MJOP, ook wel een meerjarenonderhoudsbegroting genoemd, zal aangeven wanneer welk object toe is aan onderhoud en welke kosten dit onderhoud met zich zal meenemen. De begroting heeft vrijwel enkel betrekking op de gemeenschappelijke zaken van de VvE, waar onder meer het dak, de gevel, het trappenhuis en de kozijnen onder vallen.

Besparen op kosten door een groen MJOP

Een MJOP kan ook groen worden gemaakt. Deze verandering laat blijken dat er gekeken wordt naar alle mogelijkheden om het pand te verduurzamen. Alle haalbare en betaalbare bewerkingen worden direct meegenomen in de begroting. Op termijn zouden deze bewerkingen kunnen leiden tot kostenbesparende alternatieven, dat positief zal zijn voor de portemonnee en de positie van de VvE, aangezien ook de bewoners profiteren van de besparingen.

Verduurzamen als bedrijf, hoe doe je dat?

In de huidige samenleving wordt er al veel rekening gehouden met het milieu. Bij het verduurzamen zal de ecologische footprint van de VvE verkleint worden, oftewel er worden minder fossiele brandstoffen verbruikt. Er kan al verduurzaamd worden door enkel energie te besparen, waardoor de fossiele brandstoffen minder gebruikt worden.

Investeren voor milieubewuste doeleinden

Om te verduurzamen als VvE zullen er investeringen nodig zijn. Om de mogelijkheid van de plannen te bepalen, worden er naar veel aspecten gekeken. De VvE bepaalt zelf welke aanpassingen er worden meegenomen in de begroting. De aanpassingen kunnen verschillen in termijn, zo kan de ene aanpassing direct besparingen opleveren en heeft de andere aanpassing enkele jaren nodig. Alle specificaties worden meegenomen door de VvE in de overweging of het plan daadwerkelijk uitgevoerd zal gaan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *