Woontips

Je woning beveiligen door het gebruik maken van rookmelders

Wat zijn rookmelders?

Een rookmelder is een apparaat die een signaal geeft als er rookdeeltjes worden waargenomen die kunnen leiden tot een brand. Daarom wordt er vaak ook gezegd dat rookmelders leven redden. Er wordt dan een signaal afgegeven dat er waarschijnlijk brand is en dat iedereen het pand moet verlaten. Het is al helemaal gevaarlijk als je slaapt, dan kun je wakker worden door het geluid zodat je weet dat er brand is.

Het komt vaak voor dat mensen bewusteloos raken door rook, want er zitten giftige gassen in. Dus het is belangrijk om rookmelders te hebben, zo heb je wat tijd om nog het pand te verlaten. Rookmelders worden op veel plekken ook verplicht omdat het gewoon zo belangrijk is. Er komt ook een regel dat er waarschijnlijk i 2020 in bestaande woningen de rookmelders verplicht worden.

Gebruik van rookmelders

Er zijn verschillende rookmelders en hoe je een rookmelder gebruikt is ook onduidelijk. Mensen weten vaak ook et wat de beste plek is om het te instaleren of hoe je het moet instaleren. Er wordt gezegd dat je tenminste rookmelder in de gang moet hangen en op de overloop, want als er brand is ontstaan dan is dit de weg waarmee je het pand verlaat. Het is zeker handig om de rookmelder op plekken te instaleen waar brand kan ontstaan en hang het in de slaapkamers. Hang het min. 50 cm van een muur of van hoeken.

Er zijn verschillende rookmelders, zo is er een optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood. Ook is er een thermische rookmelder, die werkt op basis van temperatuur. Als je niet weet welke je nodig hebt, begin dan eerst te kijken naar goedgekeurde rookmelders. Als een rookmelder het Europese kenmerk EN 14604 heeft, dan weet je dat het aan bepaalde eisen voldoet. Kijk ook naar de levensduur van de batterijen.

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders geven niet allee een hard geluid af, maar die zenden ook meldingen naar bijvoorbeeld je telefoon als er brand is of als er gewoon iets aan de hand is. Je maakt met de slimme rookmelders je huis flink een stuk veiliger. Het maakt niet uit waar je bent, je wordt altijd op de hoogte gesteld van de situatie in het huis. Jij bent ook iet de enige die de melding krijgt, je kunt namelijk de buren ook op de hoogte stellen doordat zij die melding ontvangen. Ook als het alarm af gaat kun je het met de telefoon uitzetten. Je moet de rookmelders wel eerst koppelen. In combinatie met andere beveiligingsapparatuur als IP camera’s kun je een slimme en veilige woning creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *