Slaapkamer inspiratie / Woontips

Ideeën voor slaapkamer verlichting

Slaapkamer verlichting is één van de moeilijkste vormen van verlichting. Je wilt sfeervolle lampen maar tegelijk voldoende licht om te lezen. Het is belangrijk om de keuze voor slaapkamer lampen goed te doen, zodat je de kamer er comfortabel uitziet en functioneel is. Een van de beste manieren om je slaapkamer tot een heerlijke ontspannen leefruimte te maken, is door de juiste soort verlichting te gebruiken. Er zijn vier hoofdtypen slaapkamer verlichting, wandlampen, hanglampen en bedlampen. Dit artikel geeft je enkele tips voor het kiezen van lampen voor je slaapkamer.

Iedere lamp heeft een taak

Als het gaat om het kiezen van slaapkamer verlichting, moet je eerst nadenken over de taak die je met jouw verschillende lampen wilt uitvoeren. Als je alleen een lamp nodig hebt om de kamer op te fleuren, kun je wandlamp gebruiken. Als je sfeer in de kamer wilt brengen, kun je kiezen voor een plafondlamp of, als je een hoog plafond hebt, een hanglamp. Voor een plafondlamp is een dimmer veruit de betere keuze. Je kan dan afhankelijk van de sfeer de lichtsterkte bepalen. Voor lezen, maar ook voor een film kijken, is een beetje licht in de achtergrond prettig. Daarnaast heb je voor het lezen een goed bedlampje nodig.

Kleur van de slaapkamer verlichting 

Een ander ding waar je rekening mee moet houden als het gaat om opties voor slaapkamer verlichting, is kleur. Het is belangrijk dat de kleuren die je gebruikt goed bij de rest van de kamer passen. Jouw dekbedovertrek bepaalt voor een groot gedeelte de kleur, dus kies verlichting die goed uitkomt met die kleuren. Je hoeft niet voor de basiskleuren te gaan zoals zwart, wit of grijs, je kunt ook een vleugje kleur toevoegen met een subtiel element zoals een wandlampje of bedlampje. Dit soort elementen mogen best opvallen in het interieur van jouw slaapkamer.

Kleurtemperatuur

Je hebt in de vorige alinea gelezen over de kleur van de buitenkant van de lamp. Maar ook de kleurtemperatuur van jouw slaapkamer verlichting is iets waar je rekening mee moet houden. De temperatuur van verlichting verwijst naar hoe warm of koel de kleur van een lamp of licht is. Een goede manier om de kleurtemperatuur van een kamer te bepalen, is door naar een wit oppervlak te kijken, omdat wit er dan blauw, geel of rood oogt. Kies voor een leeslamp meer wit licht en voor sfeerverlichting warmer licht.

Kleur kan ook een effect geven

Met RGB led licht kan je de kleuren helemaal aanpassen. Wil je een bijzonder effect in jouw slaapkamer, dan kun je ervoor kiezen om RGB led verlichting te gebruiken. Dit is echt een extra en zal de normale lampen niet vervangen. Gebruik bijvoorbeeld gekleurd led licht in combinatie met inbouwspots die direct in het plafond gemonteerd zijn. Je hebt ook losse RGB led lampen die je in een bestaande armatuur kunt draaien. Je kan dan met een app of afstandsbediening het licht bepalen

Slaapkamer verlichting met afstandsbediening

Nergens in huis is het hebben van een afstandsbediening voor je lampen fijner dan in de slaapkamer. Doe dat laatste LampTwist lampje lekker uit vanuit je warme bed! Kortom, er is veel mogelijk wanneer je een goed verlichtingsplan maakt voor jouw slaapkamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *