Woontips

Hulp bij het vinden van jouw eerste huis

De laatste 5 jaar is het steeds moeilijker geworden om een geschikte koopwoning te vinden. Niet alleen zijn de prijzen de pan uitgestegen, maar ook is er een veel grotere vraag dan aanbod. Zelfs wanneer jij een bod op een huis doet is de kans nog maar zeer klein dat je ook daadwerkelijk de woning kunt kopen. Veel mensen zijn snel geneigd om bij de mogelijkheid die zij krijgen daar direct voor te gaan of direct op te bieden bij een woning. Zelfs wanneer het in eerste instantie niet de droomwoning was waarop gehoopt.

1) Maak je wensen duidelijk

Blindelings het internet afstruinen op zoek naar een woning is niet de beste strategie. Bepaal van tevoren wat jij (en je partner) voor wensen hebben. Denk aan de locatie, jullie budget, de grootte van de woning, de omgeving, het aantal kamers, een eventuele tuin en alle andere zaken. Pas wanneer alles in afgebakend kun je op zoek gaan naar woningen die aansluiten bij jullie wensen.

2) Het budget

Indien je niet voldoende budget voor een woning hebt dan wordt het sowieso al lastig om ergens voor te gaan. Bepaal samen met je partner hoeveel spaargeld jullie hebben en kijk naar wat jullie verder nog maximaal kunnen bij lenen. Dit kan door het bedrag voor de maximale hypotheek uit te rekenen. Laat je wel door een financieel adviseur informeren, want het bedrag van een woning zijn in de meeste gevallen niet de enige kosten. Bij het bezichtigen van de woningen is het goed om daarom altijd wat speling over te houden.

3) Weet waar je moet zoeken

Funda is een goede website om altijd in de gaten te houden, gezien het enorme aanbod aan woningen. Vergeet niet dat elke woningzoekende deze website ook kent. Je bent daarom niet de enige die naar woningen in jouw plaats aan het zoeken is waar je van plan bent om te gaan wonen. Voor nieuwbouwwoningen zijn er veel regionale websites die specifiek op dat gebied focussen. Woon je in Zaanstreek of de omgeving daarvan? Dan kun je NieuwWonenZaanstreek.nl in de gaten houden voor actuele projecten, maar ook voor projecten in de toekomst. Naast websites is het goed om met makelaars in gesprek te gaan en met andere mensen in de branche om je kansen te vergroten.

4) Heb geduld

Hoewel het aanlokkelijk is om zo snel mogelijk voor een bepaald aanbod te gaan wanneer je de kans krijgt, is het belangrijk om geduld te houden. Een huis kopen is voor de meeste mensen de grootste aankoop in hun leven en je wilt niet jaren spijt hebben van de beslissing die je hebt gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *