Woontips

Hoe verbouw je de badkamer stap voor stap?

Heb je een nieuw huis en wil je de badkamers van de oude bewoners eruit slopen? Dat kan een hels karwei zijn. Bovendien kan het aardig in de papieren lopen, omdat aannemers of klusjesmannen hier ook veel geld voor vragen. Het advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. Dat is eigenlijk best leuk als je handig bent. Of misschien heb je wel iemand in je vriendenkring die je daarin kan bijstaan. Zo bouw je voor een betere prijs een hele nieuwe badkamer. Omdat je het zelf hebt gedaan, geeft het je nog eens een extra goed gevoel. Succes!

Leidingen verwerken

Zichtbare leidingen zijn een beetje ouderwets en eigenlijk best lelijk als ze zo in het zicht zijn. Een badkamer wordt pas echt strak als je de leidingen weg werkt. Dit is een flinke klus, omdat je in de muren moet hakken. Het apparaat dat hier speciaal voor is bedoeld, heet een freesmachine. Hiermee beitel je sleuven in de muren en daarin kun je de leidingen verwerken. Voordat je aan de slag gaat met een frees, maak je het beste eerst een tekening waar je de leidingen en het schakelmateriaal wil hebben. Uiteraard heb je ook schakelmateriaal nodig voor in de badkamer. Dit voordelige schakelmateriaal vind je onder andere in de girastore.

Tegels aanbrengen

Als je alle leidingen voor water en elektriciteit hebt verwerkt, kun je eindelijk beginnen met het aangezicht van de badkamer. Met het plaatsen van de tegels krijg je toch al meer een beeld hoe de badkamer eruit komt te zien. Bewerk de cementen ondergrond eerst met voorstrijk, zodat de tegels beter en langer blijven zitten. Ook al denk je dat het niet nodig is, je zal op den duur hier langer profijt van hebben. Wil je ook er zeker van zijn dat de tegels goed op hun plek zitten? Gebruik van voegkruisjes. Dit helpt je om de tegels mooi recht te leggen. Ook blijven de voegen gelijk aan elkaar.

Sanitair monteren

Vervolgens monteer je het sanitair. Dit is een koud kunstje vergeleken met de vorige klussen. Als het goed is, weet je allang waar al het sanitair komt te hangen. Het beste is om dit ook in de bouwtekening te verwerken. In tegenstelling tot de andere klussen kan je hier binnen een dag mee klaar zijn.

Elektra monteren

Nadat alle tegels en sanitaire voorzieningen zijn toegevoegd, kun je beginnen met het plaatsen van de verlichting. Let erop dat je de schakelmaterialen gebruikt zoals eerder beschreven in dit blog. Omdat het gaat om een vochtige ruimte, wil je wel gebruik maken van de juiste spullen voor de elektra.

Aankleding

Als alles is gedaan en geplaatst, kun je eindelijk beginnen met het plaatsen van de accessoires. Een badkamer hoeft niet meer saai te zijn. Bij heel veel winkels koop je nu badspullen in fijne geuren en kleuren. Verder zijn kaarsen, planten en geurstokjes fijn voor in de badkamer en ze geven de ruimte een persoonlijke touch. Accessoires zijn makkelijk te verwisselen, naargelang jouw persoonlijke smaak verandert. Zo heb je van deze ruimte jarenlang plezier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *