Woontips

Hoe richt ik een thuiswerkplek in?

Lees in dit artikel over het inrichten van een thuiswerkplek. Om tal van redenen, w.o. minder stikstofuitstoot, gaan we massaal meer thuiswerken maar vaak is die werkplek niet zo goed en ergonomisch dan het kantoor. Toch kun je thuis een goede werkplek realiseren. Lees hier enkele tips over de mogelijkheden.

Let op alles

Op kantoren is alles doordacht. Vroeger lag het accent op licht, er moest goed licht op de werkplek zijn, maar ook weer niet teveel. Bijvoorbeeld en een TL-balk in een kantoor en een bureaulamp was teveel, en dat was net zo erg als een te donkere werkplek. Nu het met het licht overal wel goed zit, kregen we andere klachten, en lijkt het alsof we goed licht vergeten zijn. We kijken bij kantoorwerk naar de houding, het licht, de temperatuur, enzovoort. Het is van belang om dat thuis ook te doen. Dus hoe richt ik een goede thuiswerkplek in, door ook op alles te letten.

Tweedehands meubilair

Kantoormeubilair wordt afgeschreven. Maar afgeschreven is vaak nog lang niet versleten, dus er moet een overvloed aan goed tweedehands meubilair te verkrijgen zijn. Bedenk dat een gebruikt bureau beter is dan een keukentafel met de verkeerde hoogte. Als je de mogelijkheid hebt om thuis een kamertje in te richten met gebruikt kantoormeubilair, dan ben je al een heel eind. Je hebt dan in ieder geval dat ergonomische wat veel klachten kan voorkomen, en omdat het afgeschreven is, tegen een schappelijke prijs.

Dan verfijnen

Stel dat het lukt om een kamertje in te richten met het goede meubilair wat afgeschreven is, is het van belang dat je daarna niets aan toeval overlaat. Goed licht is al deels omschreven, vroeger was dat een bureaulamp van 60 Watt en als je rechtshandig bent was die lamp iets links van je zodat je hand geen schaduw gaf, en zulke normen gelden in principe nog. Nu kijken we ook of alles, w.o. beeldschermen, op de goede hoogte staan om nekklachten te voorkomen. Veel aandacht heeft het binnenklimaat gekregen. Ieder kantoor heeft airconditioning. Voor enkele honderden euro’s kun je een mobiele airco kopen die tegelijkertijd zeer ingenieus de lucht filtert. Deze zijn goed in te stellen, het binnenklimaat is perfect te reguleren.

Niet alleen zitten

De perfecte thuiswerkplek gaat niet zonder een gedragsverandering. Een aantal keer per dag de thuiswerkplek verlaten en naar buiten gaan om een wandeling te maken, doet wonderen. Dit gedrag is belangrijker dan, hoe richt ik een goede thuiswerkplek in?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *