Woontips

Hoe repareer je slappe vloeren

Een van de meest voorkomende klachten van eigenaren van oude huizen zijn doorgezakte vloeren. In mijn eigen huis loopt elke verdieping bijvoorbeeld naar het middelste trappenhuis. Hoewel over het algemeen alleen ergernis, kunnen doorzakkende vloeren een indicatie zijn van verergerende problemen. Een houten vloer behandelen is de meest gekozen optie voor het onderhoud. Hier volgt een kort overzicht van de meest voorkomende problemen en enkele van de typische remedies.

Wat veroorzaakt doorzakkende vloeren in oudere huizen?

Doorgaans bezinken vloeren in de buurt van het midden van het huis omdat de omtrek muren op een stevige, diepe fundering zijn gebouwd en zeer weinig bezinken. Grote steunbalken binnen deze omtrek worden echter vaak ondersteund door geïmproviseerde palen.

Hoe u uw huis kunt inspecteren als uw vloeren hellen?

  1. Inspecteer steunbalken: Als uw huis op een kelder is gebouwd, inspecteert u eerst alle steunbalken en palen van de kelder waar ze de vloer raken. Wees op uw hoede voor houten palen die op onverharde vloeren zijn geplaatst of houten palen met beton dat rond de paalvoeten is gegoten. Terwijl de palen langzaam rotten en in de vloer smelten, nestelt het huis zich dienovereenkomstig, van onder naar boven. Druk als test stevig een metalen sonde of schroevendraaier in de paal bij de vloerlijn. Als dit gebied papperig, punkachtig of verrot is, heb je misschien je probleem gevonden.
  2. Inspecteer vloerbalken: Zoek ook naar vloerbalken die onjuist zijn doorgesneden om leidingen, bedrading of HVAC-kanalen te installeren.
  3. Zoek naar insectenschade en vocht: als u een chronisch vochtige kelder of kruipruimte heeft gehad, zoek dan naar aanwijzingen voor insectenschade aan structurele onderdelen. Poederpaalkevers laten balken en balken vol met kleine gaatjes achter, timmermans mieren zijn meestal zichtbaar bij het eerste teken van warm weer in de lente, en termieten laten meestal veelbetekenende modder tunnels achter op funderingen en palen. Los vervolgens vochtproblemen rond en onder het huis op en repareer verslechterde of aangetaste constructiedelen.

Onjuiste gaten en inkepingen van aanpassingen en lopende servicelijnen zijn een belangrijke bron van verzwakte balken. Over het algemeen mogen er nooit inkepingen of openingen zijn in het middelste derde deel van een draagbalk, of ergens langs de onderkant van de draagbalk. Inkepingen aan het einde van een balk mogen niet groter zijn dan 1/4 van de balkdiepte. De middelste inkepingen (B) mogen niet groter zijn dan 1/6 van de balkdiepte. Gaten moeten minimaal 2″ inch vanaf de boven- of onderkant van de balk zijn en niet groter dan 1/3 van de diepte van de balk.

Drie manieren om een ​​verzakte of hellende vloer te repareren

  1. Versterkend metaal toevoegen: Afhankelijk van de omstandigheden is het mogelijk om bestaande frame delen, zoals vloerbalken of dakspanten, te versterken of te repareren door versterkend materiaal toe te voegen. Het is soms de moeite waard om het lid aan weerszijden met multiplex in te klemmen, maar het multiplex moet correct worden geïnstalleerd voor de grootste sterkte.
  2. Sistering: een betere optie is sistering, waarbij identiek hout aan het lid wordt vastgeschroefd.
  3. Sistering met een Flitch-plaat: nog beter is sistering met een Flitch-plaat, een 1/4 “tot 1/2” stuk staal of multiplex. Twee flitch-platen kunnen ook worden gebruikt om plaatselijke schade te herstellen.

Als deze reparaties niet voldoende zijn, overweeg dan ook om balken of balken te stutten die zijn gesneden, geboord of ingekerfd voor pijpen, draden of kanalen.

Een van de goede dingen van vloer doorbuiging is dat het herstelbaar is. Het duurt alleen vaak lang. De oplossing voor doorzakkende vloeren, of de beschadigde dorpels en balkuiteinden die hieraan bijdragen, is vaak het opvijzelen. Een veelvoorkomend scenario is het installeren van tijdelijke krikpalen en steunbalken, en vervolgens permanente palen en balken over nieuwe funderingen. Een strak koord dat over de vloer is gespannen, geeft de mate van doorbuiging en verbetering aan. Palen die op onverharde vloeren zijn geplaatst, moeten worden opgewaardeerd tot betonnen kussens met fundering. Plaats houten palen op metalen paalsteunen om een ​​waterdichte barrière te creëren tussen de paal en de ondergrond.

Het opvijzelen moet langzaam verlopen; het heeft lang geduurd voordat je vloer wegzakte, dus je kunt hem niet snel weer omhoog duwen zonder scheuren en spanning in het gebouw te veroorzaken. Het opvijzelen moet op de juiste manier uitgevoerd worden, zoals met andere structurele reparaties. Je kunt niet zomaar een vijzel onder de laagste plek zetten en beginnen te draaien. Idealiter zal iemand met ervaring het probleem beoordelen en de palen en eventueel benodigde balken plaatsen. Je kunt dan de vijzels elke maand een slag of twee omhoog schroeven. Verwacht onderweg wat gebarsten gips en streef niet naar perfectie, maar gewoon naar stabiliteit en verbetering. Immers, als perfect vlakke vloeren en ongerepte muren belangrijk voor ons waren, zouden we toch niet in oude huizen wonen?

U kunt uit voorzorg contact opnemen met een bouwkundig ingenieur voordat u werkzaamheden uitvoert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *