Woonkamer inspiratie / Woontips / Woontrends

Hoe onderhoud ik een eiken vloer?

Je hebt je gloednieuwe eiken vloer in Limburg gelegd en een hoogwaardige afwerking aangebracht. Je wilt het er de komende jaren net zo goed uit laten zien.

Deze gids is gemaakt om je een paar basistips te laten zien om je te adviseren hoe je uw eiken vloer in topconditie kunt houden.

Slijtvaste afwerking
De belangrijkste stap is het kiezen van een duurzame afwerking voor uw eiken vloer. Of je nu voorgelakte of onbehandelde eiken vloeren koopt, je ​​moet ervoor zorgen dat de afwerking slijtvast is en aan uw esthetische eisen voldoet. Afhankelijk van de look die je probeert te bereiken, zijn er een aantal afwerkingen beschikbaar. Een geoliede afwerking geeft over het algemeen een heel natuurlijke uitstraling aan uw eiken vloer en is vaak zeer gemakkelijk te onderhouden.

Regelmatige schoonmaak
Reiniging is het belangrijkste onderdeel van het onderhoud van uw vloer. De algemene dagelijkse schoonmaak van uw eiken vloer is een stap die niet mag worden onderschat. Een dagelijkse veegbeweging helpt om te voorkomen dat stofdeeltjes en gruis op uw vloer terechtkomen. Een regelmatig stofzuigen van uw eiken vloer helpt ook om deze deeltjes te verwijderen. Stof en vuil kunnen langs het oppervlak van de vloer worden geduwd en krassen veroorzaken.

Het oppervlak van uw eiken vloer moet vrij zijn van stof en vuil voordat je de zeep aanbrengt. Veeg of stofzuig het oppervlak van uw eiken vloer.

Onderhoud
Na verloop van tijd kan uw geoliede vloer in gebieden die veel worden gebruikt, ouderdomsverschijnselen vertonen. Om uw eiken vloer “nieuw leven” te geven, kunnen de juiste Onderhoudsoliën gebruikt worden. De onderhoudsoliën zijn ontworpen voor een snelle en gemakkelijke regeneratie en verfrissing van geoliede houten vloeren. Deze onderhoudsoliën dringen het hout binnen en zorgen voor een langdurige bescherming.

Het wegwerken van curling en kromtrekken
Als uw vloer meerdere keren nat en gedroogd is geweest, of erg oud is, kan deze kromgetrokken of gekruld zijn. Geen probleem – massief eiken planken zijn bijna altijd dik genoeg om echt goed, grondig en agressief te schuren om de effecten van kromtrekken en krullen te verminderen. Wees zelfverzekerd, heb moed en schuur tot het voldoende vlak is.

Als het erg wankel is, kunt je diagonale passen maken met de drumschuurmachine, met een zeer grof papier, totdat de niveaus er goed uitzien. Houd er rekening mee dat een van de charmes van echt hout de natuurlijke afwerking is. Als je een gladde 100 % perfectie wilt, kun je in de eerste plaats beter een laminaat kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *