Woontips

Hoe laat je je huis veilig achter op vakantie?

Ondanks dat Corona voor veel vakantieplannen roet in het eten heeft gegooid, trekken veel Nederlanders er op uit om toch nog even dat vakantiegevoel te krijgen. Nu is de vakantieperiode vaak het hoogseizoen voor inbrekers. De wijken zijn bijna nooit zo verlaten als tijdens een vakantieperiode. Hoe zorg je er voor dat jij met een gerust gevoel op vakantie kunt en inbrekers jouw huis links laten liggen? Wij geven je een aantal simpele tips.

Zorg voor goede sloten

Een inkoppertje zou je denken. Toch zijn er nog voldoende huizen die de sloten niet op orde hebben. Net als dat de sloten steeds slimmer en geavanceerder worden, zitten ook de inbrekers niet stil. Zorg er daarom voor dat jouw slot voldoet aan de hedendaagse normen op het gebied van sloten. Heb jij nog geen goed slot? Overweeg dan om een cilinderslot te kopen met een SKG3 keurmerk. Deze worden ook door de politie aangeraden.

Laat het huis bewoonbaar lijken

Beweging en leven zijn voor inbrekers een nachtmerrie. Als zij niet zeker weten dat een huis leeg is, zullen ze waarschijnlijk hun aandacht ergens anders op vestigen. Doe er daarom zoveel mogelijk aan om je huis bewoonbaar te doen lijken. Tegenwoordig kun je met slimme verlichting zelfs van afstand de lampen bedienen, maar dit kun je ook doen met een “ouderwetse” timer schakelaar. Echter kun je deze niet meer verstellen en is het patroon waarop de lampen uit en aan gaan precies hetzelfde. 

Haal de brievenbus leeg

Inbrekers kijken vaak ook naar de brievenbus. Een uitpuilende brievenbus of een mat vol met post is namelijk ook een signaal dat er al enige tijd niemand meer is geweest. Vraag daarom aan je buren, familie of vrienden of zij regelmatig de brievenbus willen leeghalen. 

Buitenverlichting met bewegingssensor

Mochten inbrekers er ondanks de genomen maatregelen er alsnog voor kiezen om bij jou in te breken, is het zaak dat je het ze zo moeilijk mogelijk maakt. Hang een lamp met bewegingssensor op zodat ze vol in de spotlight staan als ze voor je deur staan. Als jij ook een camera hebt hangen, staan ze er lekker en vooral goed belicht op. Deze beelden kun je vervolgens naar de politie sturen, zodat je de pakkans vergroot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *