Keuken inspiratie / Woontips

Hoe kies je de perfecte wijnkoelkast voor jouw keuken?

Ben je een wijnliefhebber? Veel liefhebbers van wijn hebben de gewoonte om veel wijn in voorraad te hebben. Zo loop je nooit het risico dat je geen wijn in huis hebt, als je een fles wilt opentrekken tijdens het diner of een avondje met vrienden of familie.

Maar voor het opslaan van goede wijnen gelden er wel enkele eisen. Sommige wijnen ontplooien het beste onder bepaalde omstandigheden, zoals de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie of een bepaalde mate van licht. High-end Wijnkoelkasten zijn de oplossing om de juiste voorwaarden voor je soms kostbare wijnen te scheppen. Maar waar moet je op letten om een dergelijke koelkast in de keuken te plaatsen die aan jouw eisen voldoet?

Vrijstaand of inbouw?

De eerste keuze die je moet maken, is of je de wijnkoelkast wilt inbouwen in de keuken of dat je een vrijstaand model in de keuken wilt plaatsen. Voor inbouw geldt dat je de keuze hebt voor een onderbouw die je onder het keukenwerkblad kunt plaatsen of een model die je in een keukenkast kunt installeren. Heb je geen inbouwruimte in de keuken, dan kun je kiezen voor een vrijstaand model. Vrijstaande wijnkoelkasten zien er tegenwoordig stijlvol uit, met vaak een glazen deur, zodat je de wijnen zichtbaar ziet liggen. Een voordeel van vrijstaande wijnkasten is dat je ze overal kunt plaatsen waar je maar wilt, ook als je geen ruimte in de keuken hebt. Je plaatst deze dan gemakkelijk in de woonkamer of kelder.

Hoe wil je je wijnen opslaan?

Misschien wel de belangrijkste keuze, is hoe je je wijnen wilt opslaan. Dit bepaalt namelijk het soort wijnkoelkast. Heb je alleen maar wijnen die je voor jaren wilt opslaan omdat ze met de leeftijd beter worden? Dan zijn er de zogenaamde ‘verouderingskasten’. Dit zijn koelkasten die uit één compartiment bestaan en ingesteld kunnen worden op één temperatuur.

Deze wijnkoelkasten kun je ook gebruiken voor wijnen die je misschien niet jaren wilt bewaren, maar die allen op één bepaalde temperatuur bewaard kunnen worden. Wil je verschillende soorten wijnen opslaan? Dan zijn er wijnkoelkasten met één compartiment en met meerdere compartimenten. Bij één compartiment liggen de wijnen weliswaar bij elkaar, maar kun je koelzones instellen. De temperatuur onder in de koelkast is koeler dan boven. Bij wijnkoelkasten met meerdere compartimenten is per compartiment de temperatuur in te stellen.

Voor hoeveel flessen wijn?

Uiteraard bepaalt de grootte van de wijn koelkast hoeveel flessen je kunt bewaren, maar ook hoe je de flessen hierin kan opbergen. Vaste stapelrekken zijn bijvoorbeeld ideaal om soorten flessen wijn bij elkaar te leggen. Er zijn ook schuifrekken, waarop je kleinere hoeveelheden flessen kunt bewaren. Met presentatierekken is het mogelijk om de flessen rechtop te bewaren, maar dit neemt natuurlijk wel extra ruimte in. Dit kan overigens wel noodzakelijk zijn voor reeds geopende flessen wijn. Wil je meer informatie over hoe je het best wijn kan bewaren? In “het eenvoudigste wijnboek ter wereld” wordt er een heel hoofdstuk aan gewijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *