Woontips

Hoe een waterontharder werkt

Heb je sterk de indruk dat het gehalte aan kalk te hoog is in je leidingwater? Treedt er kalkaanslag op? Dan is het de hoogste tijd om een waterontkalker te installeren. De waterontharder zorgt (de naam zegt het al) dat het leidingwater weer zachter wordt en het voorbij is met kalk en kalkaanslag. Het aanschaffen van een waterontharder is zeer de moeite waard. Bovendien verdient het zichzelf terug, omdat je op andere vlakken door de plaatsing van de ontharder gaat besparen.

Met een waterontharder voorkom je kalkaanslag

Wil je kalkaanslag voorkomen? Gebruik dan een waterontharder. Dan ook zal de was weer veel zachter aanvoelen als je het uit de wasmachine haalt. Misschien wel het grootste voordeel van een waterontharder is dat het na plaatsing amper enig onderhoud behoeft. Hij doet zijn werk wel. Waterontharders zijn geschikt voor elke huishouding, en het apparaat werkt automatisch. Je hebt er zelf in elk geval amper werk van. Meer dan een keer wat zout bijvullen wordt er niet van je verwacht.

De investering verdien je zeer zeker terug

Het heeft diverse voordelen om ook voor een waterontharder te kiezen. Nadat de ontharder geplaatst is, merk je meteen dat het gedaan is met de kalkaanslag. Je bespaart zo bovendien op de schoonmaakmiddelen en zelfs op de energierekening. Daarom ook verdient de investering in een waterontharder zich wel terug. De ontharder is duurzaam en werkt uiterst efficiënt. Je gaat het zelf ook voelen. Want na het douchen zal je huid zachter aanvoelen en dat geldt zeker ook voor je haar. Ook de wasmachine is blij met de waterontharder, want door het plaatsen van het apparaat gaat de wasmachine bewezen langer mee. Ook als de ontharder gebruikt wordt in een Quooker of bijvoorbeeld een espresso automaat geldt dat de levensduur van deze apparaten verlengd wordt.

Waterontharder leasen? Kijk hier.

Aanwezigheid van kalk wordt uitgedrukt in Duitse Hardheid

Wel eens van Duitse Hardheid gehoord? Dat is namelijk waarmee de hoeveelheid kalk in ons leidingwater wordt aangegeven. Kalk is nadrukkelijk aanwezig in ons water, zoveel is duidelijk. De ontharder haalt dat uit het water. Verantwoordelijk hiervoor zijn kleine bolletjes van kunsthars. Deze bolletjes of korreltjes binden het kalk in het water aan zich. Ze maken hard water daardoor weer zacht. De bolletjes gebruiken het principe van ionenuitwisseling om kalk te binden.

Regenereren met pekelwater als de korrels verzadigd zijn geraakt

Na verloop van tijd raken de korrels als het ware vol. Ze gaan dan minder goed werken. Dan is het de hoogste tijd om te gaan reinigen, in jargon wordt dit regenereren genoemd. Voor deze regeneratie wordt pekelwater gebruikt. Jij vult gewoon af en toe wat zout bij en vervolgens zal ook de regeneratie volledig automatisch geschieden. Zelfs daar hoef je dus zelf niets aan te doen. Afhankelijk van het gebruik zal er doorgaans twee keer per maand een dergelijke regeneratie plaatsvinden. Na regeneratie doen de korrels weer als vanouds hun werk, en douche en was jij je weer een stuk zachter en dus prettiger. Ook de wasmachine zal dan weer met meer plezier het werk doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *