Woontips

Het hebben van noodverlichting

Het is niet weg te denken als je een bedrijfscomplex hebt, noodverlichting. Om ervoor te zorgen dat een locatie optimale veiligheid heeft, is het hebben van noodverlichting van cruciaal belang. In dit artikel zullen we kort stilstaan bij een aantal elementen die van cruciaal belang zijn als je op zoek bent naar informatie omtrent deze type verlichting.

Aandachtspunten bij de verlichting

Als je kijkt naar de verlichting, moet je rekening houden met een aantal aspecten. Als eerst moet de verlichting uitgerust zijn van een nood element waarbij rekening gehouden wordt met maximaal 1 lux voor 60 minuten lang op vloerhoogte. Daarnaast moet de verlichting binnen 5 seconde na het uitvallen van stroom functioneren en deze moet voor minimaal 60 minuten bruikbaar zijn. Daarnaast moet je ook goed kijken naar het risicoprofiel van de omgeving. Als de omgeving een verhoogd risicoprofiel heeft, dan moet de verlichting 10% sterker zijn. Het zijn dus allemaal elementen waar je rekening mee moet houden als je besluit om een dergelijke noodverlichting te installeren.

Waar moet je het ophangen?

Veel mensen vragen zich af, waar je de noodverlichting op een effectieve manier kunt ophangen. Als eerst is het verplicht om bij iedere uitgang een verlichting te installeren ten behoeve van de veiligheid. Daarnaast moet je ook goed opletten dat de verlichting binnen een straal van 2 meter van de trap wordt geïnstalleerd. Hierbij moet je bij de plaatsing ook rekening houden dat deze vlak bij een brandblusser of alarm wordt geïnstalleerd. Al om al zijn er veel eisen waarbij je rekening moet houden.

Op het internet kun je diverse afbeeldingen en video’s vinden die aantonen waar je het beste de noodverlichting kunt ophangen. Hierbij is het wel goed om te kijken naar een professioneel bedrijf. Als je hiervoor kiest, dan weet je zeker dat de plaatsing van de verlichting op een correcte wijze wordt toegepast. Dit is natuurlijk prettig, want je wilt uiteindelijk niet voor verrassingen komen te staan als er wordt gezegd dat je de Arbowet niet nastreeft.

Zelf installeren of uitbesteden?

Zoals je hierboven kunt lezen is een led noodverlichting plaatsen een complexe klus. Als je bijvoorbeeld led noodverlichting plafond oplossingen wilt installeren, maakt het de zaak nog complexer. Om deze reden is het altijd aan te raden om een professional in te schakelen. Hierbij weet je zeker dat de verlichting op professionele wijze wordt geïnstalleerd. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met alle eisen die zijn opgenomen in de Arbowet en het bouwbesluit. Als je dit allemaal zelf moet uitzoeken, dan gaat hier enorm veel tijd mee gepaard en dat is natuurlijk zonde. Op het internet vindt je diverse aanbieders van noodverlichting producten, die meteen de betreffende producten kunnen installeren.

Staan er regels in de Arbowet?

Jazeker, als je kijkt naar de Arbeidsomstandighedenbesluit die opgenomen is in de Arbowet, dan zie je daar regels omtrent de veiligheid die vanuit Europese richtlijnen zijn opgenomen. Hiermee is het doel om de werkplek zo veilig en gezond mogelijk te maken. De werkgever wordt hierin verplicht om de bezoekers en werknemers zo veilig mogelijk te duiden op vluchtroutes en nooduitgangen. Hierbij kan de noodverlichting dus niet ontbreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *