Woontips

Het gazon klaar maken voor de winter? 4 nuttige tips

Als de herfst en winter aan de deur kloppen, is het tijd om het gazon op orde te maken. Hedendaagse tuinen en gazons hebben het nodig dat ze goed voorbereid worden op kouder en guurder weer, wil je je gazon tenminste op een goede manier het najaar doorloodsen. Maar hoe pak je dit goed doorgedacht aan, zodat jouw gazon de regen, wind en lage temperaturen overleeft? Dit artikel biedt hiervoor handreikingen. Gebruik onze 4 nuttige tips en loods jouw gazon het najaar door!

Maak je gazon goed schoon door bladeren en afval te verwijderen

Kijk goed rond op je gazon of er ook bladresten, takjes en eventueel dood gras te vinden zijn. Dit natuurlijke afvalmateriaal kun je het beste grondig verwijderen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er op je gazon een ongezonde viltlaag ontstaat, die schimmels de kans geeft. Verder krijgt je gazon meer zonlicht als je bladeren en ander tuinafval verwijdert. Zo kan het gras beter groeien en sterk blijven. Gazons hebben naast licht uiteraard ook zonlicht nodig. Als je de bladlaag weghaalt, krijgen de grassprieten wat ze nodig hebben en groeien de wortels beter vast in de grond.

Het voorkomen van mossen op je gazon

De tuin winterklaar maken door groenresten, zoals dode bladeren en afgevallen takjes, te verwijderen, helpt ook om mosgroei op je gazon tegen te gaan. Door tuinafval te verwijderen, kan het vocht in de grond beter verdampen. Hiermee krijgen mossen en schimmels minder kans om aan te groeien. Naast het weghalen van dode blaadjes, takjes en ander tuinafval, kun je mosgroei ook voorkomen door kunstmest met goede voedingsstoffen te kopen en te gebruiken. Werkt dit niet afdoende? Voeg dan wat gazonkalk toe aan de bodem.

Het bemesten van je gazon voor het najaar

Veel tuineigenaren kiezen ervoor om hun tuin richting het najaar extra te bemesten. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van geschikte mengmest, om zo te zorgen dat het grasgazon mooi groen, vol en fris blijft. Je kunt voor de bemesting kiezen uit organische meststoffen of uit specifieke kunstmest voor op het gazon. We raden je in elk geval aan om in de herfst te kiezen voor een mestvariant die veel kalium bevat. Kalium verstevigt namelijk de graswortels, zodat je grasmat voldoende sterk is om schadevrij de herfst en de winter door te komen.

Let op met grasmaaien en versterk de bodem

Tuinexperts raden aan om je grasgazon niet vlak voor het ingaan van de winter te maaien. Laat het gras in deze periode gerust doorgroeien. Door niet te maaien, geef je de grasmat de kans om beter en sterker te worden. Met name de wortels kunnen op deze manier dieper de grond in groeien, zodat je gazon vitaler blijft. En dat is precies wat er nodig is om je tuin ├ęcht winterklaar te maken.

Ten slotte raden we je aan om de bodemstructuur te verbeteren, bijvoorbeeld door voedingsstoffen met de juist pH-waarde aan de grond toe te voegen. Als je gazon een (te) hoge pH-waarde heeft, is het belangrijk om ijzersulfaat te gebruiken om deze waarde iets omlaag te brengen. Dit wordt in het vakjargon ook wel base genoemd. Heeft de tuingrond een te lage pH-waarde (ofwel: is deze te zuur)? Dan kun je het beste kalk gebruiken om de cellenstructuur van het gazon te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *