Woontips

Handige weetjes en tips over het isoleren van je woning

Het is vaak niet een van de dingen waar je als eerste aan denkt als je kosten wil gaat besparen: het isoleren van je woning. Toch kan een betere isolatie van je woning ervoor zorgen dat je maandelijks heel wat geld bespaart op de kosten van je energie, zeker in de koudere wintermaanden. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, je woning beter isoleren? Meer tips en informatie over je woning isoleren, kun je lezen in de onderstaande tekst.

Warmteverlies

Bij het isoleren van je huis is het allereerst van belang om te weten op welke plekken in je huis de meeste warme verloren gaat. Het grootste percentage, ruim 30% van het totale verlies, gaat via het dak van je huis. Op een goede tweede plek staat de muurisolatie met 20%. Door je dak en je muren te voorzien van goed isolatiemateriaal kun je dus al de helft van je warmteverlies verminderen.
Naast deze twee grote groepen zijn er natuurlijk nog meer ruimtes in het huis waar veel warmteverlies optreedt, zoals verlies via de ramen en door kieren en gaten in je woning.

Tips om je huis beter te isoleren

Zoals hierboven ook al genoemd gaat een gedeelte van het warmteverlies via kieren bij deuren en kozijnen. Door middel van tochtstrips bij kieren, de brievenbus, deuren en kozijnen, kun je op een gemakkelijke en goedkope manier veel geld besparen doordat er een stuk minder warmte verloren gaat.

Een andere tip is om op een slimme manier om te gaan met de gordijnen in je huis. Je gordijnen vormen namelijk een extra isolatie voor je woning. Door de stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen wordt er veel warmte vastgehouden, wat zorgt voor een isolatielaag. In koude, donkere tijden is het daarom slim om de gordijnen dicht te houden, terwijl het op zonnige dagen slimmer is om de gordijnen open te doen en gebruik te maken van de warmte van de zon. Er zijn nog tientallen tips om jouw woning goed te isoleren. Bekijk deze handige infographics met diverse tips.

Radiatoren

Radiatoren geven een hoop warmte af aan je huis, maar helaas ook aan je muren omdat ze vaak ook richting de muur stralen. Het is daarom een goede tip om reflecterende folie achter je radiatoren te plaatsen, zodat deze hun warmte alleen nog maar aan het huis af te geven.

Verder moet de warmte wel goed de ruimte in kunnen gaan en is het daarom handig om geen grote voorwerpen zoals banken of kasten voor radiatoren te zetten, omdat deze de warmte belemmert om zich goed door de ruimte te verspreiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *