Woontips

Elektriciteit aanleggen: hoe gaat dat?

Elektriciteit is onmisbaar binnen uw woning! U wilt immers televisie kunnen kijken, uw laptop kunnen gebruiken en de verlichting aan kunnen zetten als het donker begint te worden. Dat er elektriciteit in huis gebruikt kan worden, is echter niet vanzelfsprekend. Dit dient u eerst op een vakkundige wijze aan te (laten) leggen! Het aanleggen van elektra is dermate lastig, dat men hier vaak de hulp van een elektricien voor inschakelt. Een elektricien beschikt over de kennis en kunde om de elektra op een professionele wijze aan te sluiten op het stroomnet.

Tip: laat u voor het aanleggen van de elektra informeren over de mogelijkheden van een 1- en 3-fase-aansluiting in huis. Zeker wanneer u bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp wilt gaan gebruiken, kan een 3-fase-aansluiting noodzakelijk zijn.

Het leggen van elektriciteitskabels in huis

Om elektriciteit te kunnen gebruiken, is het allereerst belangrijk om elektriciteitskabels aan te leggen. Let er hierbij op, dat de kabels op voldoende afstand van elkaar liggen. Zou u de kabels te dicht tegen elkaar aan leggen, dan kan de warmte niet ontsnappen. Als gevolg hiervan versmelten de elektrakabels met elkaar en ontstaat er een kortsluiting in huis. De kabels zullen vervangen moeten worden, om de kortsluiting op te lossen.

Aansluiten van stopcontacten in ruimtes

Wanneer de elektriciteitskabels gelegd zijn, kunt u beginnen met het plaatsen van stopcontacten en aansluitpunten voor de verlichting. Deze klussen zijn makkelijker en kunnen daarom ook door uzelf worden uitgevoerd. Zo heeft u de hulp van een elektricien niet langer nodig! Op internet vindt u stappenplannen, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe verschillende klusjes op het gebeid van elektriciteit kunnen worden uitgevoerd.

Tip: gebruik altijd een spanningszoeker bij deze klussen! Zo kunt u vooraf controleren welke onderdelen elektrisch geladen zijn en welke niet. Het voorkomt dat u tijdens het klussen een schok krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *