Slaapkamer inspiratie

Een nieuw matras kopen?

Een nieuw matras kopen is niet altijd een makkelijke opgave. De meeste matrassen lijken op elkaar, maar toch kunnen ze onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn wordt het lastig kiezen. Om rugklachten te voorkomen is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips waarop je moet letten bij het kopen van een nieuw matras.

Wat is een goed matras?

Iedereen vraagt zich altijd af wat een goed matras is. Een goed matras is voor iedereen anders en dat is ook de reden dat er zoveel verschillende matrassen bestaan. Niet alleen je gewicht, maar ook je lengte en postuur spelen een rol bij het kopen van een nieuw matras. Je lichaam heeft de juiste ondersteuning nodig, zodat je rug en schouders niet teveel onder spanning komen te staan. Verder zijn onder andere de hardheid, ventilatie en warmteregulatie belangrijke factoren bij het bepalen of het een goed matras is. We leggen je graag uit waarom.

Ventilatie

Word jij vaak badend in het zweet wakker? Dit is erg vervelend, maar dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat je niet het juiste matras hebt. Iedere nacht verlies je gemiddeld 300 tot 600 milliliter vocht. Wanneer je een goed matras hebt, dan zorgt die ervoor dat het vocht goed wordt doorgelaten. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat je niet meer badend in het zweet wakker wordt.

Hardheid van het matras

Op basis van je lengte en gewicht wordt bepaald welke hardheid het beste bij jou past. Over het algemeen wordt bij een lang persoon het gewicht van nature beter verdeeld in vergelijking met een korter persoon. Dit betekent overigens niet dat langere mensen standaard een zacht matras nodig hebben. Ook factoren als lichaamsbouw en slaaphouding spelen natuurlijk een belangrijke rol hierin. Wanneer je op je rug slaapt mag het matras iets harder zijn dan wanneer je op je zij slaapt. Voor zijslapers is het weer belangrijk dat de rug recht blijft tijdens het slapen, daarom is een zachter matras beter.

Warmteregulatie

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met de warmteregulatie. Het ene matras is in staat om sneller zijn warmte kwijt te raken dan het andere. De samenstelling van lagen in het matras is verantwoordelijk voor de warmteregulatie. Daarom is het verstandig om in de winkel te vragen naar de opbouw van het matras. En in welke mate het matras instaat is om warmte te reguleren. Welke mate van warmteregulatie bij jou past is afhankelijk van of je het sneller koud of te warm in bed hebt.

Laat je vrijblijvend adviseren

Wil je graag een persoonlijk advies over welk matras het beste bij jou past? Kom dan eens langs bij de Enkhuizer Bedstede in Grootebroek. Daar staan experts voor je klaar om je te voorzien van een passend advies. Wij zijn er van overtuigd dat je weer een goede nachtrust tegemoet gaat. Graag tot ziens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *