Woontips

Een mol in de tuin

Je trekt de gordijnen van je huis open en ziet het meteen. Er zit een mol in de tuin die dat heeft laten weten door een aantal grote molshopen te produceren. De mooiigheid is meteen van je gazon af en dus is actie gewenst, geheel vrijwillig zal de mol je tuin namelijk niet verlaten.

De mol was tot 2005 een beschermde diersoort

In Nederland mag de mol bestreden worden, iets dat tot 2005 onmogelijk was omdat de mol toen bij de beschermde diersoorten hoorde. De mol is zwart, zo goed als blind en leeft onder de grond. Daar jaagt hij op regenwormen en insecten. Behalve dat hij de vervelende molshopen produceert, is er met een mol in de tuin ineens veel meer onkruid en komen er meer stenen aan de oppervlakte. De planten verliezen hun wortels en er kunnen kleine verzakkingen ontstaan. Reden voldoende dus om te kiezen de mollen te verdrinken, rookpatronen tegen de mollen te gebruiken of om mollenklemmen te plaatsen.

Het geluid van de elektrische grasmaaier drijft de mol tot wanhoop

Met een fijnmazig gaas diep in de grond- tot zeker 40 centimeter- heb je kans de mol uit je tuin te weren. Ook als je geen humusrijke grond hebt is de kans op de komst van de mol vrij klein. Geluid is een probaat middel om de mol in je tuin te verjagen. Dat kan door het gebruik van de elektrische grasmaaier of door een fles zonder bodem in de molshoop te steken. Dit levert door de wind een fluitend geluid op, iets dat de mollen ergert. Een metalen paaltje met een loshangend metalen plaatje levert getik op en is ook een optie. Door in je tuin de keizerskroon en de kruisblad wolfsmelk te planten, kun je de mol ook weren. Mollen hebben het namelijk niet zo op deze planten.

Gegarandeerd succes met de milieuvriendelijke mollenklem

Je kunt ook met ultrasone apparaten voor vervelende geluiden onder de grond zorgen, geluiden die maken dat de mol de aftocht blaast. Het meest gebruikte product in de strijd tegen de mol in de tuin is de mollenklem. De klem is van metaal en duurzaam. Ook de lange levensduur spreekt in het voordeel van de mollenklem, die ook nog eens milieuvriendelijk is. Een mollenklem is bovendien niet heel erg duur. De mollenklem wordt op spanning in de gang van de mol gezet, een gang die je eerst moet zoeken. Daarom ook vraagt het plaatsen van een mollenklem enige ervaring en kennis. Een goede plaatsing van de klem is essentieel. Plaats je de klem niet goed, dan bestaat de kans dat de mol er gewoon onderdoor beweegt of dat de klem niet goed genoeg dichtklapt en de mol niet meteen dood is en lijdt. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Er zijn verschillende soorten en maten klemmen beschikbaar, die gegarandeerd hun werk doen mits ze dus goed geplaatst zijn. Idealiter plaats je de klemmen in de winter, herfst of lente, mits de grond bevroren is uiteraard. Is de mol gevangen, dan is het alleen nog de molshopen herstellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *