Woonkamer inspiratie / Woontips

Een hanglamp kopen: hier moet u rekening mee houden

Als u een hanglamp kopen wilt, dan zal u misschien gezien hebben dat u veel keuze heeft. Hanglampen kunnen op verschillende plaatsen in huis worden opgehangen, maar de meest bekende plaats is boven de eettafel. Er zijn een groot aantal soorten hanglampen in verschillende stijlen en met verschillende kenmerken. De onderstaande informatie is bedoeld voor iedereen die een hanglamp wil kopen en bereidt u voor op de perfecte aankoop.

Voor welke ruimte wilt u de hanglamp kopen?

Een eerste vraag die u zichzelf stelt is voor welke ruimte u de hanglamp wilt kopen. Bent u van plan om deze in de woonkamer te hangen, in de slaapkamer, boven de eettafel of boven een dressoir? In alle gevallen zal de hanglamp een andere functie aannemen. De onderstaande voorbeelden lichten dit verder toe.

  • Gaat u een hanglamp kopen die als basisverlichting moet fungeren, dan wordt het niet de lamp die sfeer toevoegt aan een woning, maar een lamp die u aandoet als u uw weg wilt vinden. Het is een lamp die in het midden van elk plafond kan worden gehangen en die de hele kamer van dezelfde hoeveelheid licht voorziet. In dit geval zal u waarschijnlijk sfeer creëren met andere kleinere lampen in uw kamer.
  • Wilt u uw hanglamp kopen om boven de eettafel hangen, dan fungeert deze als sfeerverlichting. U verlicht een selectief gedeelte van uw kamer met de bedoeling sfeer te creëren. Door dit te doen zorgt u voor interessante contrasten.
  • Als u uw hanglamp boven een dressoir hangt, dan verlicht u er een specifiek meubelstuk mee. Het doel is om de aandacht te trekken naar een bepaald voorwerp of bepaalde ruimte in de kamer. In dit geval zal uw hanglamp dan als gerichte verlichting fungeren.
  • Een laatste en hele simpele reden waarom u een hanglamp wilt kopen is als decoratie. De hanglamp heeft dan geen andere functie en is enkel als decoratieve verlichting bedoeld.

Tip: wilt u uw hanglamp gebruiken voor basisverlichting, maar wilt u er ook sfeer mee kunnen creëren? Sluit dan een dimmer op de hanglamp aan en u slaat twee vliegen in één klap.

De bediening

De bovenstaande tip leidt een ander vraagstuk in waar u het beste even bij stilstaat als u een hanglamp gaat kopen, want hoe wilt u deze bedienen? Als u een bestaande hanglamp gaat vervangen, dan zijn de draden en ook de bediening vaak al aanwezig. U kunt zich dan afvragen of u misschien een dimmer of een tijdschakelaar toe wilt voegen. Is dit er nog niet, dan is het allereerst belangrijk om uzelf af te vragen of u deze leiding aan wilt leggen. Zo ja, dan heeft u de unieke kans om te bepalen hoe u uw lamp wilt bedienen. U zou dit zelfs met een afstandsbediening kunnen doen, mocht u dat willen.

Andere keuzes

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van keuzes die u moet maken en factoren waarover u na moet denken als u een hanglamp gaat kopen. Andere opties om te overwegen zijn de stijl van de hanglamp, de lichtbron die u wilt gebruiken en hoe hoog deze moet komen.

Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze? De specialisten van LampTwist helpen u maar al te graag verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *