Wooninspiratie

Een bloempot vullen doe je zo

Heb jij een leuke kamerplant gekocht en een leuke pot, maar weet je niet hoe je nu het beste de plant in de pot kunt plaatsen? In dit artikel doorlopen we de stappen zodat jouw plant helemaal goed in de pot komt te staan. 

Een laagje hydrokorrels

Als je een plant wil poten in een bloempot, dan is het verstandig om eerst een flinke laag hydrokorrels in de pot te strooien. Dit zijn korrels van een soort klei die gebruikt worden om de waterhuishouding te reguleren. Was de korrels eerst even onder de koude kraan zodat het stof eraf is voor ze de pot in gaan. De korrels zorgen ervoor dat je planten minder snel uitdrogen en je ze minder vaak water hoeft te geven. Dit komt doordat de korrels overtollig water opnemen en langzaam loslaten op de momenten dat de plant het kan gebruiken. Heeft je plant het toch begeven op een gegeven moment, dan kun je de hydrokorrels die onderin de pot zitten gewoon hergebruiken. Was ze nog wel even goed af voor je ze in een nieuwe pot stopt. 

Vul de pot met potgrond

Nadat de hydrokorrels in de pot zitten, is het tijd voor verse potgrond. Bepaal van tevoren hoeveel potgrond je nodig hebt voor de pot. Dit kun je berekenen met speciale rekensom, maar is ook makkelijk te vinden op internet. De rekensom die je kunt gebruiken verschilt ook per vorm. Voor een vierkante pot kun je de volgende som gebruiken: (lengte in centimeters X breedte in centimeters X hoogte in centimeters)/800. Wat overblijft is het aantal liters potgrond wat je nodig hebt. Rond dit aantal altijd af naar boven, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Voor een ronde pot geldt de volgende rekensom: (diameter in centimeters X diameter in centimeters X hoogte in centimeters)/1800. Wanneer je de pot vult met potgrond, is het belangrijk om dit niet helemaal tot bovenaan te doen. 

Poot de plant

Als laatste poot je de plant in de pot. Dompel de plant eerst even onder in een emmer water zodat deze goed vochtig de grond in gaat. Maak een holling in de potgrond en zet de plant hier in. Zorg dat de plant goed recht en stevig in de pot staat en vul de rest van de pot aan met potgrond. Vergeet de plant niet regelmatig water te geven, met name in de zomer. Dan hebben je planten het het hardst nodig omdat het dan gewoonlijk minder regent en het warmer is. Je planten drogen hierdoor snel uit. Zorg goed voor je planten en dan kun je er langer van genieten.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *