De laatste jaren is het steeds populairder geworden om woningen te bouwen die zo duurzaam mogelijk zijn. Hier zijn verschillende aandachtspunten voor waaronder bijvoorbeeld de energievoorziening, de keuze voor de bouwmaterialen en het besparen van water.
Er zijn nog veel meer zaken waar je rekening mee kan houden, maar als je jouw aandacht op deze punten richt ben je al goed op weg.
Duurzame bouwmaterialen
Duurzame bouwmaterialen zijn essentieel voor milieuvriendelijke en energie-efficiënte bouwprojecten. Zo heb je onder andere biobased materialen en recyclebare materialen.
Biobased materialen zijn gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare bronnen waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Voorbeelden van biobased materialen zijn onder andere vlas,wol,stro en hout.
Recyclebare materialen bieden de mogelijkheid om bouwafval te verminderen door meer dan 1 keer te worden gebruikt. Vooral stalen materialen zijn hier een goed voorbeeld van. Deze werden op een niet duurzame manier verkregen. Helaas is hier niks meer aan te doen. Echter kunnen we deze materialen dan wel zo goed mogelijk proberen te gebruiken.
Naast rekening te houden met de duurzaamheid van de bouwmaterialen kan je ook rekening houden met het isolerende werking van het materiaal.
Energie- efficiente
Energie-efficiëntie verwijst naar het optimaliseren van het energieverbruik, zodat er minder verspilling is en meer waarde wordt verkregen uit elke verbruikte energie-eenheid. Een bekend voorbeeld hiervan is zonnepanelen, maar er zijn nog meer mogelijkheden die je wellicht nog niet kent of waar je waarschijnlijk wel van gehoord hebt, maar nog niet hebt toegepast.
Warmtepompen zijn innovatieve systemen die op een efficiënte manier warmte uit de omgeving halen om ruimtes te verwarmen of te koelen. Het zal langzaam, maar zeker de norm worden aangezien dit apparaat vanaf 2026 verplicht wordt als je de CV-ketel wilt vervangen.
LED-verlichting, bekend om zijn lange levensduur, verbruikt veel minder energie dan traditionele gloeilampen. Dit is eenvoudig zelf te doen en bespaart tot wel 80% energie ten opzichte van halogeen lampen.
Waterbesparing
Er zijn verschillende manieren waarop je water kan hergebruiken of besparen. De laatste jaren is de neerslag zeer wisselend met op bepaalde momenten veel neerslag en op bepaalde moment een tekort. Hierdoor kan het interessant zijn om na te denken over waterbesparing.
Regenwateropvangsystemen vangen waardevol hemelwater op, waardoor het direct wordt hergebruikt in plaats van het te laten wegvloeien.
Met laagwaterverbruikende apparaten, zoals efficiënte wasmachines of toiletten, beperken ons dagelijks verbruik aanzienlijk.
Bovendien kan het hergebruik van grijs water, zijnde licht vervuild water afkomstig van douches of wasbakken, onze watervoetafdruk drastisch verminderen. Dit kan je bijvoorbeeld prima gebruiken om de planten water mee of he toilet mee door te spoelen.
Door deze methoden te combineren, kunnen we het waterverbruik optimaliseren en tegelijkertijd onze planeet beschermen.