Woontips

De juiste verlichting uitzoeken voor elke situatie

Verlichting is bij uitstek ideaal om de juiste sfeer neer te zetten. Met verlichting maak je van een saaie industriële ruimte binnen no-time een gezellige sfeervolle kamer. Het kiezen van de juiste verlichting is dan essentieel. Maar hoe doe je dat dan? De juiste verlichting kiezen. Dat is soms nog niet zo gemakkelijk. Je moet rekening houden met de kleur, de sterkte van de lampen en de plaatsing van de lampen. In deze blog ga ik jou helpen bij het uitzoeken van de ideale verlichting voor iedere ruimte. Je hebt namelijk een aantal verschillende zaken waar je rekening mee moet houden die gelden voor iedere ruimte. Dus zonder verder gedoe, hierbij drie tips waar je op moet letten bij het plaatsen van verlichting in iedere ruimte.

De lichtkleur baseren op de activiteit

Wanneer je op zoek gaat naar verlichting is het belangrijk dat je eerst kijkt naar wat je doet in de ruimte. Een ruimte waar je veel relaxed vraagt om een gelere en warmere lichtkleur. Terwijl een ruimte waar je veel geconcentreerd moet werken heb je feller licht nodig. Geel licht zorgt er namelijk voor dat je ontspant, waardoor je je slecht kunt concentreren. Lichtkleur wordt uitgedrukt in kelvin. Van 3000 Kelvin tot 6500 Kelvin. Hoe hoger het aantal graden Kelvin is, hoe blauwer het licht wordt. In een ruimte waar je je veel moet concentreren kies je dus voor daglicht, wat rond de 6000 graden Kelvin zit in lichtkleur. 

Vermijd schaduwen

Schaduwen in huis zijn lelijk. Door goede verlichting op te hangen op de juiste plekken kun je zichtbare schaduw voorkomen. Een goed manier om dit te doen is door meerdere lichtbronnen dicht naast elkaar te hangen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van LED Inbouwspots. Hierdoor zullen de kleine spotjes als één grote spot werken, waardoor je over een groot vlak een brede lichtbundel kunt schijnen. Logischerwijs zorgt dit ervoor dat schaduwval bijna niet aanwezig is in de ruimte waar de spots hangen.

Zorg voor het juiste aantal lumen

Vroeger werd de sterkte van de lampen uitgedrukt in wattage. Hoe meer wattage, hoe meer lichtsterkte de lamp geeft. Dat is echter niet meer zo. Er vindt namelijk een conversie plaats tussen wattage en lichtsterkte. Deze conversie wordt uitgedrukt in lumen. Hoe meer lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Zorg ervoor dat je in een kleine ruimte geen lampen hangt met enorme lumen. Dat ziet er namelijk nogal snel overbelicht uit en dat is niet mooi.

Succes

Ik wens je heel veel succes met het uitzoeken van de juiste verlichting voor de juiste ruimte en hoop dat je iets aan de tips uit deze blog hebt gehad. Zorg er in ieder geval voor dat je de lampen uitkiest op basis van de ruimte en wat je in de ruimte gaat doen. Goede verlichting is essentieel voor sfeer, maar kan ook de productiviteit van jezelf of je werknemers ten goede komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *