Woontips

De juiste opstalverzekering kiezen

Bent u al huiseigenaar? Dan bent u waarschijnlijk wel bekend met de woonverzekering- of opstalverzekering. Hoewel deze verzekering niet wettelijk verplicht is, vereisen hypotheekverstrekkers wel dat u een opstalverzekering afsluit wanneer u een hypotheek afsluit. Wanneer u bent aangewezen op een hypotheek, is het afsluiten van een opstalverzekering dus wél verplicht. Wat een opstalverzekering nou eigenlijk is, dat leggen wij graag uit.

Wat is een opstalverzekering?

De opstalverzekering is een verzekering voor een object, in dit geval een woonhuis, en eventuele toebehoren zoals een garage of tuin. De opstalverzekering wordt ook wel de woonverzekering of woonhuisverzekering genoemd. Met een opstalverzekering verzekert u de woning tegen schade ten gevolge van verschillende factoren zoals waterschade, schade na een (poging tot) inbraak en stormschade. Mocht er schade aan de woning ontstaan, dan dekt de verzekeraar de kosten voor herstel van deze schade.

Met een opstalverzekering verzekert u ook alle spullen die onlosmakelijk verbonden zijn met de woning. Denk daarbij aan de garage, een schuur, maar ook bijvoorbeeld de tuin. Daartegenover staat de tweede woonverzekering; de inboedelverzekering. Daarmee verzekert u juist alle spullen in- en rondom de woning die niet onlosmakelijk verbonden zijn met de woning. Denk daarbij aan de televisie of een mobieltje. Tussen de opstalverzekering en inboedelverzekering zitten verschillende overlappingen, zoals dekking bij glasschade. Om eventueel getouwtrek tussen verzekeraars te voorkomen, kan het handig zijn de woonverzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar.

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Er zijn verschillende goede redenen om een opstalverzekering af te sluiten. Allereerst omdat dit verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek. Maar ook wanneer u volledig eigenaar bent van een afbetaalde woning is het verstandig een opstalverzekering te hebben. De kosten voor reparatie van schade aan een woning kunnen namelijk erg hoog oplopen. En dat terwijl de premie voor de opstalverzekering slechts enkele euro’s op maandbasis is. De kosten voor een opstalverzekering wegen daarom gemakkelijk op tegen de baten bij eventuele schade.

Waar kan ik opstalverzekeringen vergelijken?

Wanneer het tijd is om een opstalverzekering af te sluiten, is het altijd handig eerst de opstalverzekeringen te vergelijken. Teveel betalen heeft namelijk geen enkele zin, maar onderverzekerd zijn is ook geen pretje, mocht er schade aan de woning ontstaan. Er zijn veel vergelijkingswebsites die een vergelijking kunnen maken voor de verschillende opstalverzekeringen. Omdat deze vergelijkingswebsites allemaal weer een verschillend resultaat geven, is het handig om een vergelijking te maken bij meerdere websites. Zo weet u in ieder geval zeker dat u niet teveel betaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *