Woontips

Bouwkundige keuring, waarom en wanneer?

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een oudere woning te kopen, vooral een jaren 30 woning is enorm in trek. Maar bij de aankoop van zo’n woning kunnen ook een hoop gebreken aan het licht komen. Daarom is het bij een woning die ouder is dan 10 jaar altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. De inspecteur beoordeelt de staat van de woning op gebreken. Hierdoor krijg je inzicht in de eventuele verborgen gebreken en kun je inschatten welke onderhoudswerkzaamheden je de komende vijf jaar kunt verwachten, en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Inzicht in eventuele verborgen gebreken is altijd fijn om te hebben wanneer je van plan bent om een woning aan te kopen. Zeker bij een woning die voor 1990 is gebouwd is het raadzaam om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De inspecteur keurt de woning op diverse aspecten en maakt een bouwkundig rapport op. De inspecteur keurt de woning onafhankelijk en heeft geen baat bij de aan- en verkoop van de woning. Bij een bouwkundige keuring wordt de woning met het blote oog geïnspecteerd.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren

Wanneer je een keuring laat uitvoeren nadat je een bod uitbrengt kun je van de koop afzien wanneer de kosten te hoog oplopen. Van tevoren spreek je een maximaal bedrag af wat de eventuele onderhoudskosten mogen kosten, valt dit bedrag hoger uit dan kun je het koopcontract ontbinden.

Als je een keuring laat doen voordat je een bod uitbrengt, dan kun je de eventuele kosten voor herstel en onderhoud in mindering brengen op de koopsom tijdens de onderhandelingen. Ook is het mogelijk dat de verkoper zelf het onderhoud aan de woning doet voor jij erin trekt, dit soort zaken kun je allemaal opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *