Er is vaak nog onduidelijkheid of het plaatsen van een bliksemafleider op een rieten dak verplicht is. Als gevolg van blikseminslag is er een mogelijkheid aanwezig dat de woning volledig kan afbranden. Er gaan geruchten dat een woning met een rieten dak meer risico lopen op blikseminslag dan woningen met dakpannen. Echter is dit niet het geval. Een woning met dakpannen heeft net zoveel kans op blikseminslag dan woningen met rieten daken en de schade en gevolgen zullen bij beide typen woningen even groot zijn. Daarom ben je bij een woning met een rieten dak niet verplicht om hier een bliksemafleider op te plaatsen. Echter kan het natuurlijk nooit kwaad om dit toch te doen, omdat je er dan zeker van bent dat jouw woning bij hevige onweersbuien beschermd is tegen blikseminslag. In bepaalde situaties is het zeker verstandig om goed na te denken om wellicht toch een bliksemafleider op het rieten dak te plaatsen. Benieuwd in welke situaties? We leggen het je graag uit.
De locatie van jouw woning
De locatie is een serieuze factor om getroffen te kunnen worden door blikseminslag. Bliksem zoekt altijd het hoogste punt op. Wanneer jouw woning op een afgelegen plek ligt en het tevens het hoogste punt is in de nabije omgeving is de kans groot dat de bliksem zal inslaan. In dit geval is het plaatsen van een bliksemafleider daarom een verstandige keuze, omdat deze de stroom van enkele duizenden amperes naar de aarde zal geleiden en jouw woning hierdoor geen schade zal oplopen.
Heeft de constructie van de woning nog invloed?
Dat woonboerderijen regelmatig getroffen worden door blikseminslag ligt niet zozeer aan de constructie van de woning, maar meer aan de locatie waar de woning zich bevindt. Het zijn voornamelijk woningen die onbeschut en afgelegen liggen en hierdoor een makkelijk doelwit zijn om het zo te zeggen. Echter heeft de constructie van de woning op zekere hoogte ook invloed op de impact en schade van blikseminslag. De schade bij een rieten schroefdak blijft meer beperkt dan bij de ouderwetse constructie. Dat komt omdat de dichte platen onder het schroefdak de binnenkant van de woning enigszins kunnen beschermen.
Toch maar wel een bliksemafleider?
In sommige situaties is het dus toch een goed idee om een bliksemafleider op het rieten dak te plaatsen. Zeker wanneer jouw woning op een afgelegen plek ligt en het hoogste punt in de nabije omgeving is. De meest gebruikte vorm van een bliksemafleider is door een koperdraad langs het rieten dak te spannen zodat de stroom rechtstreeks naar de grond wordt geleid bij blikseminslag. Sommige vinden dit niet mooi staan, maar de meeste bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van bliksemafleiders kunnen dit op zo’n manier aanleggen dat het koper niet zichtbaar is.
Conclusie
Het is bij een woning met een rieten dak dus niet verplicht om een bliksemafleider te plaatsen, maar in sommige situaties is het wel een goed idee.