Woontips

5 voordelen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak wordt steeds populairder. Helemaal nu de prijzen voor deze duurzame energievariant steeds verder dalen. Denk jij er ook over na om zonnepanelen aan te schaffen? Hieronder geven we vijf redenen waarom dat een zeer verstandig idee is!

Waarom zonnepanelen aanschaffen?

Er zijn genoeg redenen om zonnepanelen aan te schaffen. Wij hebben de belangrijkste vijf redenen voor je uitgezocht en hieronder op een rijtje gezet.

  1. Besparing op je energierekening

Met de huidige klimaatcrisis worden de meeste mensen zich steeds bewuster van het gebruik van groene energie. Doordat je met zonnepanelen minder afhankelijk bent van de energieleverancier, kun je deze maandelijkse kosten flink beperken of zelfs helemaal laten verdwijnen. De gemiddelde besparing ligt tussen de €500 en €1500 per jaar, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je kiest. Waar zonnepanelen een aantal jaren geleden nog onbetaalbaar waren voor de meeste mensen, is dit tegenwoordig een stuk toegankelijker. De aanschafprijzen zijn flink gedaald waardoor zonnepanelen steeds populairder worden. Daarbij heb je de investering meestal binnen 10 jaar weer terugverdiend.

  1. Weinig onderhoud

Het enige dat er aan onderhoud van zonnepanelen moet gebeuren is het schoonmaken van de panelen. Dit wordt grotendeels al gedaan door het hemelwater, maar het is wel belangrijk om de panelen 1 a 2 keer per jaar te checken op vuilresten of eventuele beschadigingen. Indien je dit tegenkomt kun je de panelen het beste schoonmaken met een spons en lauwwarm water.

  1. Milieuvriendelijk

In vergelijking met kolen of gas, stoot je gemiddeld 10 tot 30 keer minder CO2 uit met zonnepanelen. Met één zonnepaneel kun je zelfs al een uitstoot van 100kg CO2 per jaar besparen. Wanneer je het belangrijk vind om duurzamer te wonen en leven zijn zonnepanelen zeker een goede optie om groene en schone energie te leveren. Het nadeel is wel dat het productieproces van zonnepanelen niet zo duurzaam is. Dat kost namelijk energie. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van één zonnepaneel dusdanig veel groene energie oplevert en CO2 bespaart dat de productie ervan in ongeveer 2.5 jaar gecompenseerd wordt.

  1. Stijging woningwaarde

Wanneer je een huis hebt met zonnepanelen stijgt de waarde van je woning. Dat komt doordat duurzame woningen aantrekkelijker zijn voor potentiele kopers. Zij kunnen dan immers profiteren van lagere maandelijkse lasten. Hou je de zonnepanelen liever zelf? Het is natuurlijk ook mogelijk om jouw zonnepalen mee te nemen naar je nieuwe woning. De panelen zijn vrij eenvoudig los- en vast te koppelen van een dak. Let er dan wel op dat jouw nieuwe dak ook geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

  1. Lange levensduur

De meeste zonnepanelen gaan ongeveer minstens 25 jaar mee. Dit komt doordat zonnepanelen vrij eenvoudig geproduceerd zijn, waardoor er bijvoorbeeld geen bewegende onderdelen zijn die stuk zouden kunnen gaan. Als je je bedenkt dat je er ongeveer 10 jaar over doet om de investering terug te verdienen, kun je de overige 15 jaar beschouwen als pure winst.

Kortom, genoeg redenen om serieus werk te maken van de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *