Slaapkamer inspiratie

5 tips voor het kiezen van een dekbed

Als je al een tijdje niet meer zo lekker slaapt kan dit een aantal redenen hebben, maar voor veel mensen heeft het te maken met hoe hun dekbed ligt. Misschien vind jij het wel veel lekkerder liggen met een verzwaringsdeken; je komt er alleen achter als je het een keer probeert. En weet je dat regelmatig je dekbed wassen ook bevorderlijk is voor de nachtrust? Hieronder lees je vijf tips om aan het perfecte dekbed te komen.

1. Vulgewicht of ‘TOG’

Aan de hand van de ‘TOG’-waardering van een dekbed kun je zien hoeveel warmte het dekbed vasthoudt. De schaal loopt van een koele 1,5 tot een behoorlijk warme 15. De één houdt ’s nachts van een beetje koelte, terwijl de ander het liefst een kacheltje mee zou nemen onder de dekens. Als je een dekbed kiest met de ‘TOG’-waarde die bij jou past, hoef je nooit meer naar bed met een kruikje en je been onder de dekens vandaan hangen om een beetje af te koelen is ook verleden tijd.

2. Soort vulling

Ook de gebruikte vulling is belangrijk. Je hebt natuurlijke en synthetische vullingen en iedereen heeft hierin zijn of haar eigen voorkeur. Denk aan vullingen van dons, veren, zijde of wol. Microvezels of holle vezels? Probeer dingen uit en kijk wat jou het beste ligt.

3. Anti-allergeen

Voor mensen die weten van hun allergie is dit een no-brainer. Helaas zijn er ook genoeg mensen die een (lichte) allergie hebben en hier helemaal geen weet van hebben. Zij zouden eens een anti-allergie dekbed moeten proberen. Het helpt bij allergieën voor bepaalde soorten dekbedvulling, maar bijvoorbeeld ook tegen een huisstofmijtallergie.

4. Duurzaam

Een gerust geweten slaapt lekkerder. Hou bij het kopen van een dekbed rekening met de duurzaamheid van het product. Is er gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en houdt de producent rekening met het milieu? Een goed dekbed heb je een lange tijd, daarom betaal je vaak weinig tot niets extra voor een stukje duurzaamheid.

5. Wassen

Verschillende dekbedvullingen moeten met verschillende frequentie gewassen en zeker elke week één keer gelucht worden. Een fris dekbed zorgt er namelijk voor dat je lekkerder slaapt. Probeer alleen het wassen van dekbedden met een vulling van microvezel zoveel mogelijk te beperken, aangezien hierbij microplastic vrijkomt en de natuur in wordt gespoeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *