Een kamer inrichten kan een hele klus zijn. Als je voor een lege kamer staat, kan het vullen ervan op een manier die zowel praktisch als esthetisch is, een overweldigende taak lijken. Maar door de jaren heen hebben interieurontwerpers een aantal eenvoudige, gemakkelijk toe te passen principes erkend die werken. Volg gewoon deze regels voor gezond verstand en je zult merken dat het schikken van meubels toch niet zo eng is.
1. Kies een focuspunt
Onderschat nooit de kracht van een centraal punt in een kamer. Soms zien ze er natuurlijk uit, bijvoorbeeld als je een opvallend raam of een ingebouwde schoorsteenmantel hebt, terwijl je ze soms zelf moet maken, zoals bij media-units en televisies. Wat het door jouw gekozen aandachtspunt ook is, neem een beslissing en houd je eraan. Je wilt er zoveel mogelijk meubels omheen schikken. Op solfelt.nl vinden wij veel inspiratie hiervoor.
2. Duw geen meubels tegen de muren
De grootte van de kamer bepaalt hoe ver je jouw meubels van de muren kunt trekken, maar zelfs in een kleine ruimte wil je stukken wat ademruimte geven door enkele centimeters tussen de achterkant van meubelstukken en de muren. Ondanks wat vaak wordt gedacht, kan dit kleine beetje ruimte kamers zelfs groter doen lijken. Als je een grotere ruimte hebt, kun je meubels natuurlijk zo rangschikken dat er in het midden van de kamer gespreksruimtes ontstaan, waarbij er een paar meter tussen de muren en de meubels blijft.
3. Maak gesprek gebieden
Mensen moeten natuurlijk met elkaar kunnen praten zonder hun nek te strekken of door de kamer te schreeuwen. Plaats de banken en stoelen met hun gezicht naar elkaar toe (niet noodzakelijk recht tegenover elkaar, maar dichtbij), zodat ze zo dichtbij zijn dat mensen kunnen praten zonder hun stem te verheffen. Als de ruimte te groot is, maak dan meerdere gesprek gebieden aan. Je kunt ook een gesprek gebied maken met Eichholtz stoelen die meteen de aandacht trekken.
4. Vind balans bij het rangschikken van meubels
Balans is altijd belangrijk bij het decoreren, en nooit meer dan bij het rangschikken van meubels en andere items in je woonkamer. Overweeg zowel de grootte als de plaatsing van de verschillende stukken, en zorg ervoor dat je niet alle grote of kleine stukken in één gebied of aan één kant van de kamer groepeert, waardoor de ruimte scheef en een beetje verontrustend kan aanvoelen. Zorg ook voor afwisseling in de vormen – als je bijvoorbeeld rechte stoelen hebt, overweeg dan eens een ronde salontafel.
5. Denk aan de verkeersstroom
Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het rangschikken van meubels in een kamer, is de verkeersstroom. Mensen zouden niet over meubels of elkaar moeten struikelen om door de kamer te lopen. Zorg ervoor dat er een paar voet (een paar centimeter) tussen de salontafel en de bank en tussen stoelen zit. Creëer een duidelijk pad zodat mensen zonder problemen van de ene kant van de kamer naar de andere kunnen lopen.