Woontips

3 zaken om op te letten als je zoek bent naar een huurwoning

Het vinden van een betrouwbare en serieuze huurder is essentieel voor een verhuurder om zijn kansen op het verhuren van zijn woning te maximaliseren zonder onbetaalde rekeningen of schade. Veel kleine huiseigenaren hebben namelijk op krediet geïnvesteerd en voor wie dit soort incidenten ernstige gevolgen kan hebben voor hun financiën. Zelfs als er geen wonderrecept is en er geen risico bestaat, volgen hier enkele ideeën over hoe je je huurder het beste kunt selecteren.

De omgeving en de winkels

De omgeving is een pluspunt (een park, scholen, winkels). Een kamer die uitkijkt op een schoolplein en je kunt er niet meer uit slapen of een dutje doen… Een kruidenierswinkel die 7 dagen per week open is in het gebouw er tegenover is een minpunt. Een restaurant op de begane grond van een pand kan al snel een bron van overlast worden, zeker als rokers persoonlijk blijven praten voor de ingang, dit kan zelfs leiden tot een waardevermindering van het pand.

De staat van het gebouw of huis

Het is belangrijk om vooruit te kijken of er een dakprobleem is, een aanstaande renovatie, een te herschilderen trappenhuis of een te renoveren lift. Dit kan een meer of minder belangrijke impact hebben op jouw keuze. Aan de andere kant ziet een appartement in perfecte staat er beter uit dan wanneer er werk is, zeker als het gaat om het sanitair, de keuken of de elektriciteit. Iets anders dat niet onbelangrijk om te melden is; contracten voor antikraakwoningen zijn maandelijks, met een opzegtermijn van circa drie weken. In termen van flexibiliteit: de eigenaar kan het contract onder dezelfde voorwaarden opzeggen. Het risico is dus reëel dat je op korte termijn op zoek moet naar andere woonruimte.

Energieprestaties

De energieprestatiediagnose is verplicht en moet nu op alle vastgoedadvertenties verschijnen. Dit zou je steeds meer moeten interesseren: de isolatie van de appartementen, de verwarming (elektrisch, olie of gas)… Dit is de eerste van de certificaten die door huurders worden gevraagd. Het kan 5 tot 15% besparen. Energielabels hebben dus steeds meer invloed op de prijzen, het was marginaal, maar in een markt die meer in evenwicht is tussen vraag en aanbod, werd het een onderhandelingstool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *